Фото: АрміяInform

Leopard 2. Чим особливі танки, які вже скоро отримають ЗСУ

Ввечері 24 січня німецьке видання Spiegel повідомило, що канцлер ФРН Олаф Шольц ухвалив рішення передати Україні бойові танки Leopard 2. Йдеться як мінімум про одну роту Leopard 2A6, а це 10-14 танків. Це сталося через чотири дні після того, як на німецькій авіабазі "Рамштайн" Німеччина відмовилася надавати нашій державі цю важку техніку.

Тоді міністр оборони ФРН Борис Пісторіус з приводу цього заявив, що є аргументи "за" поставки та аргументи "проти", які висуваються різними країнами. Пісторіус пообіцяв, що "Німеччина не стоятиме на шляху партнерів", однак рішення залишається за канцлером Олафом Шольцом.

За даними Spiegel, рішенню Шольца відправити танки, очевидно, передували інтенсивні кількаденні консультації з союзниками, особливо у Вашингтоні.

Чому Україні так потрібні Leopard 2

Старший політичний науковий співробітник Європейської ради з міжнародних відносин Густав Грессель вважає, що скасувати російські завоювання і визволити окуповані території Україні допоможуть важкі маневрені сили. Саме такими він і називає Leopard 2. Експерт вказує на моделі 2A4 і 2A5, які використовують 13 армій Європи.

Польща, Чехія і Болгарія вже передавали українській армії свої танки радянського зразка T-72, однак для переваги на полі бою Україні необхідні саме західні бойові машини. Грессель називає Leopard 2 "більш живучими, ніж T-72". Це, зокрема, тому, що у їхніх екіпажів значно більше шансів вижити після удару.

"Немає доступної альтернативи танкам Leopard 2. Їх досі виробляють. А більшість критичних запчастин взаємозамінні між різними моделями. Це підвищує гнучкість в управлінні запасними деталями й підтримкою, а також дасть особливу перевагу українській логістиці, яка переживає напругу через війну", — казав Грессель у коментарі ZN.UA.

У чому особливість Leopard 2

Експерти вказують на те, що головним озброєнням серійної версії Leopard 2 є 120-мм гладкоствольна гармата Rheinmetall. Така ж сама встановлена і на танки M1 Abrams.

танки Леопард

Фото: Wikimedia commons

У Leopard 2 в порівнянні з танками Leopard 1 збільшено екіпаж на одну людину. Це важливо тому, що ще один член екіпажу відповідає за постріли. Крім цього, бойові машини краще захищені від детонації — там містяться спеціальні пластини, які у разі вибуху відводять вибухову хвилю в бік від екіпажу. Броня на Leopard 2 може захистити від протитанкової зброї, наприклад, від РПГ 7 чи подібній.

Колишній командувач Сухопутних військ Польщі, екс-заступник міністра оборони, генерал Вальдемар Скшипчак наголошував, що Збройним силам України необхідний "бронетанковий кулак" для завдання нищівного удару по противнику на окремих напрямках, який складатиметься з танкової бригади у складі двох-трьох танкових батальйонів (116-180 танків), і такий "кулак" реально зібрати серед членів LeoBen (асоціація країн, які експлуатують танки Leopard 2, — ред.). Зокрема, це Фінляндія, Швеція, Норвегія, Німеччина, Іспанія, Португалія, Греція.

Польський генерал додавав, що Україна для результативних дій повинна мати ударну танкову бригаду, яка складатиметься з двох-трьох танкових батальйонів для успішних контратак і можливості "розбивати росіян в пух".

"Це повинен бути бронетанковий кулак. Україна повинна мати 116-180 танків. Для створення такого бронетанкового кулака треба зібрати хоча б 116 танків", — констатував він.

На його думку, країни-члени LeoBen "давно вже повинні були зустрітися і вирішити про передачу Україні танків Leopard 2 A4".

Технічні характеристики Leopard 2

Одні з найпотужніших танків у світі мають такі технічні характеристики:

  • вага — 62 т (Leopard 2А6);
  • довжина — 7,72 м (без гармати);
  • ширина — 3,76 м;
  • висота — 3,03 м;
  • екіпаж — чотири особи (командир, націлювач, радист/заряджальник, водій);
  • броня — композитний захист три покоління, додатковий модульний захист;
  • головне озброєння — 120-мм гладкоствольна гармата (42 постріли);
  • другорядне озброєння — 2 × 7.62 мм MG-3 (4750 набої);
  • двигун — MTU MB 873 12-циліндровий дизель, 1103 кВт (1500 к. с.);
  • питома потужність — близько 17,8 кВт/т (24.2 к.с./т) (залежить від модифікації);
  • підвіска — торсійна-індивідуальна;
  • операційна дальність — близько 500 км (пересічна місцевість: близько 161 км);
  • швидкість — 68-72 км/год.

Скільки танків Leopard 2 має Німеччина

Німецька армія має на озброєнні 320 танків Leopard 2. Вони перебувають на різних стадіях стану, ремонту та готовності до розгортання, і скільки саме з них можуть бути готові до надання Києву, публічно не розкривають. Крім того, 24 січня стало відомо, що Німеччина отримала запит Польщі щодо реекспорту в Україну танків Leopard 2. У німецькому уряді заявили, що хочуть розглянути цю заявку максимально швидко. За даними ЗМІ, рішення може бути оголошене вже у середу, 25 січня.

Читайте також: Гірше не буде? Чим обернеться для України персона нового міністра оборони ФРН

Війна, 24.01.2023 21:36