Reuters: США можуть передати Україні нові боєприпаси дальністю 150 км

28 ЛИСТОПАДА 2022 11:57

Пентагон розглядає пропозицію компанії Boeing щодо постачання Україні дешевих малогабаритних високоточних снарядів, що встановлюються на наявні ракети.

Це дозволить Києву завдавати ударів далеко в тилу російських військ, поки Захід намагається задовольнити попит на додаткові озброєння, пише TrueUA із посиланням на Reuters.

Пропонована "Боїнгом" система, що отримала назву бомби малого діаметра наземного базування (GLSDB), є одним із можливих варіантів по запуску у виробництво нових боєприпасів для України і східноєвропейських союзників США, повідомили джерела в галузі.

Що відомо про GLSDB 

GLSDB – реактивний артилерійський боєприпас, який створюється спільно компаніями SAAB і Boeing, і перебуває в розробці з 2019 року. GLSDB складається зі снаряда малого діаметра GBU-39 (SDB) та ракетного двигуна M26, обидва цих компоненти в достатній кількості є на складах США.

Ракетний двигун M26 відносно поширений, а GBU-39 коштує близько 40 тисяч доларів кожен, що робить готовий GLSDB недорогим, а його основні компоненти легкодоступними. Ці фактори дозволяють почати випускати ці снаряди до початку 2023 року, хоча і з низькими темпами виробництва.

Дальність польоту GLSDB становить близько 150 км, що дозволить Україні вражати російські військові цілі, які зараз знаходяться поза досяжністю. Ці бомби допоможуть ЗСУ продовжувати контрнаступ завдяки ударам по тилу росіян.

Згідно із заявами SAAB, снаряд GLSDB управляється за допомогою GPS, стійкий до деяких електронних перешкод, може використовуватися в будь-яких погодних умовах, його цілями можуть бути в тому числі й броньовані машини. GBU-39, яка буде функціонувати як боєголовка GLSDB, має невеликі складні крила, які дозволяють їй планувати понад 100 км при скиданні з літака і влучати в цілі діаметром до 3 футів (0,91 метра). Снаряд важить близько 113 кілограмів і здатний вражати цілі з будь-якого кута і з усіх сторін, навіть якщо вони розташовані позаду точки запуску. 

Світ, 28.11.2022 11:57