ДБР провело виїмку документів у двох департаментах КМДА: деталі справи

02 ГРУДНЯ 2022 16:27

Територіальне управління Держбюро розслідувань у Києві 2 грудня провело виїмку документів в Департаменті культури та Департаменті економіки та інвестицій КМДА по кримінальній справі Х-парку.

Про це повідомила журналіст-розслідувач Аннабелла Морина у Facebook, пише TrueUA.

За її словами, Справа стосується незаконної забудови рекреаційних земель на острові Муромець закладами готельно-ресторанного бізнесу, а також незаконного видобутку піску під виглядом спорудження спортивного парку.

"Засновниками компанії – інвестора парку є радник Віталій Кличко Юрій Зозуля, і також заступник гендиректора ПрАТ АК "Київводоканал" Олег Лисюк, а зовсім нещодавно їхнім партнером по X-Park був рідний брат мера Києва Володимир Кличко", – зазначила журналістка.

Вона наголосила, що 28 гектар острова використовуються інвестором без орендної плати, тому що там повинні були встановлювати виключно спортивні збірно-розбірні конструкції, які не порушують природоохоронне законодавство. До того ж, за її словами, 80 об'єктів (у тому числі капітальні будівлі ресторанів, кафе, альтанок з камінами) з'явились на острові незаконно.

Морина повідомила й інші деталі незаконної діяльності: "Дві нові штучні водойми з'явились на острові в наслідок незаконного видобутку піску у промислових масштабах. Сьогодні на цих водоймах інвестором встановлено вейкбордінг. 100 тисяч гривен на рік податку на землю платить бюджет міста Києва замість інвестора. Нуль гривень отримує місто за знищення, використання своєї землі і води, навіть за незаконне встановлення на цій землі двох вишок мобільних операторів зв'язку гроші отримує інвестор", – пояснила вона.

Журналістка розповіла, що після того, як було опубліковане розслідування з приводу цієї справи, матеріали кримінального провадження №42022100000000366 від 13 липня 2022 року намагалися відібрати в ДБР Києва та поховати.

Крім цього, за її словами, "незаконні ресторани та кафе намагались легалізувати, користуючись прихильністю Департаменту культури КМДА. 

"Викривачів корупції публічно звинуватили у вимаганні хабаря та намагались звільнити з посад. Мене, як розслідувача, оголосили агентом Путіна, а відносно любої історичної річки Почайни зняли замовне відео з брудними висловлюваннями та підтасовками. Водночас Департамент культури КМДА на засіданні Постійної комісії з питань культури збрехав, що не має повноважень здійснювати перевірку на підпорядкованих йому землях, а тому не помічає незаконних ресторанів, кафе, альтанок та нових кар'єрів з видобутку піску. І вже вчора зібрався безкоштовно надавати інвестору новий шмат київської землі. На відповідній зустрічі в Департаменті культури інтереси інвестора представляв Олег Лисюк, який з 2014 року також обіймає посаду директора дирекції по реконструкції Бортницької станції аерації (БСА). В робочий час, використовуючи посаду, прикриваючись зв'язками з мером столиці", – наголосила вона.

Нагадаємо, сьогодні ДБР виявило у Куп’янську на Харківщині списки місцевих зрадників та колаборантів.

Політика, 02.12.2022 16:27