Фото: росЗМІ

Генпрокурор США вперше дозволив передати Україні конфісковані кошти російського олігарха

Суд США дозволив прокуратурі конфіскувати кошти російського підсанкційного бізнесмена та передати їх України. Йдеться про 5,4 млн доларів засновника каналу "Царгород" Костянтина Малофєєва.

Про це повідомляє Голос Америки.

Зазначимо, що Малофєєв перебуває під санкціями з 2014 року.

Прокуратора Нью-Йорка домагалася арешту коштів бізнесмена на рахунку в денверському Sunflower Bank, які, як стверджує влада США, Малофєєв намагався перевести партнеру в обхід санкцій.

Сам російський бізнесмен не заперечив вимогу про конфіскацію коштів, тож їх конфіскують «за замовчанням». У коментарі російському Forbes МАлофєєв заявив, що йдеться про гроші, заморожені ще в 2014 році.

До слова, це перше рішення щодо конфіскації активів із моменту, як Мін’юст у 2022 році створив спеціальну групу KleptoCapture, яка відстежує порядок санкцій, запроваджених Штатами та союзниками у відповідь на вторгнення Росії в Україну.

Ця ж програма надає можливість використовувати конфісковані кошти на відновлення зруйнованої війною України.

ЗМІ пишуть, що раніше KleptoCapture тимчасово заарештувала активи інших російських олігархів, зокрема — яхту вартістю 300 мільйонів доларів. Однак для конфіскації цих коштів ще немає ухвали суду.

Нагадаємо, нещодавно через вторгнення РФ в Україну Фінляндія заморозила російських активів на суму 187 мільйонів євро. Це, зокрема, нерухомість, акції, машини, яхти, літаки.

Світ, 03.02.2023 22:44