Іспанія шукає водія фургона, який врізався в натовп в центрі Барселони

18 СЕРПНЯ 2017 13:50

Іспанія оголосила про проведення масштабної антитерористичної операції після того, як фургон, за кермом якого імовірно був бойовик-ісламіст, врізався в натовп людей в центрі Барселони, убивши 13 осіб.

Про це повідомляє TrueUA з посиланням Reuters.

Зазначається, що поліція підозрює, що це була одна із серії запланованих атак.

Терористична організація «Ісламська держава» взяла на себе відповідальність за інцидент, який стався в четвер на найвідомішій вулиці Барселони, яка в післяобідній час була забита туристами. Число загиблих може зрости, оскільки поранення отримали понад 100 осіб, повідомила влада.

«У той час як спецслужби намагаються знайти водія вантажівки, який, за повідомленням місцевих ЗМІ, зник з місця події, поліцейські повідомили, що вночі в четвер ліквідували п'ятьох бойовиків в місті Камбрільс на південь від Барселони, запобігши атаку з використанням поясів смертників», – йдеться у повідомлені.

Зазначається, що нападники поранили шістьох цивільних осіб і одного поліцейського, врізавшись в них на автомобілі, а потім були застрелені поліцією. Поліцейські повідомили, що інцидент в місті пов'язаний з атакою в Барселоні.

Крім того, напередодні інциденту, на вулиці Рамбла одна людина загинула в результаті вибуху в житловому будинку в іншому місті на північний захід від Барселони, повідомили поліцейські.

Джерело в поліції сказав, що мешканці будинку виготовляли вибухівку.

Поліцейські повідомили, що заарештували двох чоловік - вихідців з Марокко і іспанського анклаву Мелілья на півночі Африки, однак ні той, ні інший не були за кермом вантажівки. Ще один чоловік був заарештований в п'ятницю в місті Ріполь в зв'язку з атакою в Барселоні.

До цих пір неясно, скільки осіб мають відношення до атаки в Барселоні та інших інцидентів, які сталися в четвер.

Влада Каталонії повідомили, що в числі постраждалих і загиблих - жителі 24 країн, від Франції та Німеччини до Пакистану і Філіппін. Іспанські ЗМІ повідомили про загибель кількох дітей.

«ІД» взяла відповідальність

«Ісламська держава» через своє новинне агентство Amaq взяло відповідальність за інцидент в Барселоні, повідомивши: «Виконавці атаки в Барселоні – солдати» Ісламської держави», і вони здійснили операцію у відповідь на заклики атакувати країни коаліції», маючи на увазі очолювану США коаліцію, яка бореться з угрупованням.

Іспанія відправила кілька сотень військових в Ірак для підготовки місцевих сил до боротьби проти «ІД», однак вони не беруть участі в наземних операціях.

Підтвердити заяву «ІД» поки не вдалося.

У разі, якщо вона буде підтверджена, інцидент стане останнім з низки, що відбулися за останні 13 місяців, атак з використанням автомобілів в європейських містах, які забрали понад 100 життів.

Теракт став для Іспанії найбільш смертоносною з березня 2004 року, коли бойовики-ісламісти підірвали приміські поїзди в Мадриді, в результаті чого 191 людина загинула і понад 1.800 постраждали.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано РАХОЙ оголосив триденний траур у зв'язку з тим, що він назвав «атакою джихадистів».

Варто зазначити, що інцидент стався в пік туристичного сезону в Барселоні, яка є одним з найбільш популярних напрямків Європи. Щорічно місто відвідують як мінімум 11 мільйонів чоловік.

Світ, 18.08.2017 13:50