Києво-Печерську Лавру зареєстрували як монастир у складі ПЦУ

02 ГРУДНЯ 2022 22:32

Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру офіційно зареєстрували як монастир у складі Православної церкви України.

Про це повідомив заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків УПЦ ПЦУ Євстратій Зоря, пише TrueUA.

"1 грудня 2022 року було зареєстровано статут Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (чоловічого монастиря) Української Православної церкви (Православної церкви України). Відомості про цю юридичну особу в складі Помісної церкви внесені 2 грудня до Єдиного державного реєстру", – йдеться у повідомленні.

На практиці це означає, що є юридична особа, яка може отримати у користування майно – храми та приміщення. Відтак створюється можливість вибору для ченців та вірних – із ким молитися. 

"З метою відновлення історичної справедливості, подолання наслідків неканонічного підпорядкування української святині владі Московському патріархату Священиий Синод ПЦУ на своєму засіданні 23 травня 2022 р. (постанова №30) ухвалив рішення про створення у складі Помісної Церкви релігійної організації – чоловічого монастиря "Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра", – пояснює Зоря. 

Києво-Печерська лавра зареєстрована як монастир у складі ПЦУ фото 1

Тоді ж Синод доручив Блаженнійшому Митрополиту Епіфанію звернутися до Кабінету міністрів України з проханням надати один з храмів Лаври у її верхній частині для богослужінь, а певні приміщення – для монастирської діяльності. 

Митрополит Київський і всієї України за посадою є священно-архімандритом, тобто канонічним і духовним керівником Київської Лаври. Також рішенням Синоду Блаженнійший Митрополит Епіфаній призначений очолювати монастир як юридичну особу.

Нагадаємо, 1 грудня президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо заборони в Україні релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Росії.

Суспільство, 02.12.2022 22:32