Корабель Starliner здійснив посадку

23 ГРУДНЯ 2019 10:34

Космічний корабель Boeing CST-100 Starliner успішно здійснив посадку на території американського штату Нью-Мексико, завершивши свій перший випробувальний політ, який проходив без екіпажу на борту.

Через збій на початковій стадії польоту заплановане стикування з Міжнародною космічною станцією була скасовано, і восьмі добовий тестовий політ був скорочений до трьох діб. Трансляція посадки йшла в офіційному каналі Boeing в YouTube.

Пілотований корабель CST-100 Starliner створений в рамках програми NASA зі стимулювання розробки приватних кораблів, які могли б доставляти американських астронавтів на Міжнародну космічну станцію.

Поряд з компанією Boeing в програмі бере участь SpaceX, чий корабель Crew Dragon вже злітав до МКС без екіпажу і повернувся на Землю.

У п'ятницю, 20 грудня, ракета Atlas V стартувала з космодрому на мисі Канаверал і успішно вивела «Старлайнер» на розрахункову початкову орбіту.

Однак потім через збій в системі відліку польотного часу він не зміг скоригувати свою орбіту і вийти на траєкторію зближення з МКС. Пізніше двигуни корабля все ж включилися і підняли перигей орбіти до 187 кілометрів. Однак палива для польоту до МКС вже не залишилося, тому було вирішено скасувати стикування і повернути корабель на Землю вже в неділю.

О 12:25 за Гринвічем двигуни «Старлайнер» видали гальмівний імпульс для зрушення з орбіти.

Після цього капсула відокремилася від службового модуля, який увійшов в атмосферу і згорів над Тихим океаном. На хвилину пізніше запланованого часу, в 12:58 за Гринвічем (14:58 за Києвом), посадкова капсула здійснила посадку на ракетному полігоні Армії США Уайт-Сендс в південній частині американського штату Нью-Мексико.

Пошуково-рятувальна група, яка дісталася до капсули через кілька хвилин після посадки, повідомляє, що корабель в повному порядку. В даний час фахівці обстежують апарат, щоб переконатися у відсутності витоку токсичних компонентів палива.

Світ, 23.12.2019 10:34