Науковці по всьому світу зафіксували потужний спалах у космосі

12 ЖОВТНЯ 2022 19:33

Обсерваторії по всьому світу зафіксували колосальний спалах надзвичайно потужного випромінювання. Подія, вперше виявлена 9 жовтня, була настільки яскравою, що спочатку її прийняли спалах з недалекого від Землі об'єкта. Тільки шляхом подальшого аналізу астрономи відкрили справжню природу світіння – це виявився гамма-сплеск, один з найсильніших вибухів у Всесвіті.

Як повідомляє Science Alert, джерело спалаху розташовується на відстані 2,4 мільярда світлових років від нас, пише TrueUA.

Більш того, цей виключно яскравий гамма-сплеск виявився найбільш енергійним з коли-небудь виявлених, його потужність досягає 18 тераелектронвольт.

За словами вчених, попри потужність, цей спалах не представляє небезпеки для життя на Землі.

Довідка: Гамма-випромінювання – це найбільш енергійна форма світла у Всесвіті, що виникає в результаті радіоактивного розпаду атомних ядер. А гамма-сплеск це грандіозна подія, що викидає за кілька секунд стільки енергії, скільки Сонце виробило б за 10 мільярдів років. Ці сплески відзначають кінець життя масивної зірки – наднової або гіпернової. Вони також можуть виникнути в результаті зіткнення двох нейтронних зірок.

Нагадаємо, Японія має намір запустити перший у світі дерев'яний супутник.

Технології, 12.10.2022 19:33