Фото: сайт Офісу президента

Нові кадрові рішення, підготовка росіян до наступу й допомога партнерів: головне зі звернення Зеленського

Президент Володимир Зеленський звернувся до українців за підсумками 335 дня повномасштабної війни. Він повідомив, що українська влада у вівторок продовжувала дипломатичний марафон і має нові важливі результати для нашої оборони.

Переговори з Макроном

Зеленський зазначив, що обговорив з президентом Франції Макроном готовність країни посилити українську протиповітряну оборону й розширити бронетанкову співпрацю.

"Саме цей бронетанковий елемент стає дедалі вагомішим для ситуації на фронті. Так само як і артилерійський. Я дякую Франції та особисто Еммануелю за дуже потрібні нам рішення для посилення української артилерії. Дякую також за відповідне лідерство в межах нашої антивоєнної коаліції", — зауважив президент.

Росія готується до нової хвилі агресії

Очільник держави поінформував, що Росія готується до нового наступу з тими силами, які вона здатна мобілізувати. Зараз окупанти вже посилюють тиск на Бахмутському, Вугледарському та інших напрямках.

"А хочуть посилити тиск масштабніше. Щоб не визнавати помилковість агресії, господарі Росії хочуть кинути більше своїх людей і техніки в бойові дії. А отже, ми всі у вільному світі маємо посилювати нашу співпрацю, щоб не лише відповісти на чергові російські злочинні дії. Хоча це буде, звичайно. Буде відповідь. А щоб настільки, наскільки можливо, не допустити нових російських злочинних дій", — повідомив президент.

Підтримка від Фінляндії

"Є новий пакет підтримки від Фінляндії, зокрема оборонної. Є готовність посилювати санкції проти Росії та долучитися до наших дипломатичних ініціатив. Є бачення того, як можемо з користю для наших країн використати цей рік для співпраці в межах європейських та євроатлантичних інституцій. Дуже детально обговорив сьогодні пункти нашої формули миру — те, що може бути зроблено разом із Францією, те, що може бути зроблено разом із Фінляндією", — зазначив Зеленський.

Відзначення нагородами захисників і захисниць нашої держави

"Підписав кілька указів про відзначення нагородами захисників і захисниць нашої держави. Сьогодні відзначається День зовнішньої розвідки України. Тож сьогодні я спеціально відзначив нагородами працівників розвідки. Звичайно, прізвища й конкретні підстави для цього нагородження називати публічно не можу, але це за те, що дає змогу нашій державі бачити й розуміти більше. І я хочу привітати всіх наших розвідників тих, хто розширює можливості України та істотно зменшує можливості ворога. Дякую вам за службу!" — сказав Зеленський.

Також він повідомив, що підписав укази про відзначення державними нагородами бійців нашої армії, зокрема 93-ї окремої механізованої бригади за особисту особливу хоробрість та героїзм й бійців Національної гвардії, зокрема 3-ї та 4-ї бригад оперативного призначення Нацгвардії.

"Відзначив нагородами сьогодні і бійців Повітряних сил за дуже потрібну результативність. Бійців територіальної оборони — за героїзм і взірцево ефективне виконання бойових завдань. Такі укази для мене – завжди особлива честь", — повідомив український лідер.

Присвоєння Вільнюсу почесної відзнаки "Місто-рятівник"

Зеленський додав, що підписав указ про присвоєння Вільнюсу почесної відзнаки "Місто-рятівник" за все, що було зроблено і містом, і Литвою загалом для допомоги нам у боротьбі проти російського терору.

"Столиця Литви, місто Вільнюс, починає відзначати 700-річчя від заснування. Увесь цей час історії наших народів тісно переплетені. І в нас насправді спільна доля нашої свободи: що більше захищений один народ, то більше захищений і інший. Можливо, зараз це розуміється найчіткіше, ніж будь-коли в нашій історії.

Україна завжди буде вдячною Литві, пану Президенту Наусєді, усім литовським лідерам, всім литовським родинам, які сприйняли російську агресію проти України як напад і на їхню свободу. Які допомагають нам захищати наше спільне майбутнє у вільній та мирній Європі", — зауважив він.

Про танки

Зеленський наголосив, що зараз багато говорять про танки, але важливо бачити реальність: справа не в п’яти, чи десяти, чи п’ятнадцяти танках.

"Потреба більша. Ми щодня робимо все, що необхідно, щоб заповнити дефіцит. І я дякую кожному й кожній, хто нас у цьому підтримує. Однак дискусії потрібно завершувати рішеннями. Рішеннями про реальне посилення нашої оборони проти терористів. Необхідна кількість танків у союзників є. Коли буде необхідна вага рішень, будемо раді подякувати за кожне вагоме рішення", — наголосив він.

Кадрові рішення

Президент повідомив, що 24 січня суспільство побачило чергові кадрові рішення, які були ухвалені. Він додав, що це лише чергові рішення, адже відповідні кроки будуть і надалі — кожен із них суспільство побачить.

"Будь-яка внутрішня проблематика, яка заважає державі, прибирається й буде прибиратися. Це справедливо, це потрібно для нашого захисту й це допомагає нашому зближенню з європейськими інституціями. Нам потрібна міцна держава, і Україна буде саме такою. І сьогодні своїм указом я ввів у дію ще одне рішення РНБО. Деталі — згодом", — резюмував він.

Нагадаємо, Володимир Зеленський 24 січня звільнив очільників Київської, Херсонської, Сумської, Запорізької і Дніпропетровської обласних військових (державних) адміністрацій. Кулебу вже призначили на нову посаду. Тепер він — заступник голови Офісу президента України. Раніше цю посаду обіймав Кирило Тимошенко, який напередодні написав заяву на звільнення.

Також 24 січня з посади заступника Генерального прокурора України було звільнено Олексія Симоненка. Цього ж дня заступник міністра оборони України В’ячеслав Шаповалов подав у відставку. Його прохання підтримав очільник відомства Олексій Резніков.

Війна, 24.01.2023 23:52