Фото: Facebook/Роберт Бровді

"Пропонували дискредитувати систему на прикладі яєць": військового ЗСУ намагалися залучити до скандалу з Міноборони

Українського військового нібито намагалися втягнути в скандал з Міноборони. Пропозиція надійшла ще задовго до появи цієї історії в ЗМІ.

Про це розповів командир підрозділу аеророзвідки ЗСУ Роберт Бровді із позивним "Мадяр".

Чоловік має свій Telegram-канал, у якому інколи спілкується зі своїми підписниками. Сам там Мадяру і надійшла сумнівна пропозиція.

За словами Бровді, до нього у спільному чаті звернувся читач, який нібито мав "цікаву інформацію", і просив написати в особисті повідомлення. Мадяр відповів і отримав нестандартну пропозицію.

"А пропозиція була тиждень тому наступна: "Ви ж військовий, ви справедливий, ви рубаєте… Вам люди довіряють, ось зверніть увагу на корупцію у ЗСУ….". І почали мене "намотувати"… Знаєте, на що мене "намотали" через чотири повідомлення? Яйця курячі. Я тоді послав далеко", — розповів військовий.

У відповідь Мадяр також сказав, що не має компетенції в цьому питанні й не знає "скільки коштують яйця в магазині", тому що він їх 11 місяців не купував, перебуваючи на фронті.

"Я не надав цьому значення... Але верхівкою тієї розмови було – "ми ж вам пропонуємо, а ви навіть ціни не спитали"... Тобто мені було запропоновано дискредитувати систему, у якій я зараз знаходжуся, на прикладі яєць", — наголосив військовий.

Зрештою Мадяр заблокував абонента, однак згадав цю ситуацію після того, як мережу сколихнув скандал про закупку продуктів для ЗСУ від Міноборони.

"Як мені це трактувати? Я трохи не став невільним учасником схеми, котру заздалегідь готували як спецоперацію", — зазначив Бровді.

Військовий наголосив, що в контрактах і розрахунках мають розібратися правоохоронці, а сама ситуація з високою ймовірністю може бути провокацією. На думку Мадяра, спроби "стріляти, не перебираючи засобами" щодо політичного керівництва держави наразі не сприятимуть об'єднанню суспільства, а принесуть лише додаткові потрясіння.

Скандал із закупівлями для ЗСУ

Минулого тижня журналісти опублікували інформацію, яка свідчить про нібито фінансові махінації Міноборони. Зокрема ЗМІ повідомили, що міністерство начебто закладає на продукти для військових удвічі більшу ціну, ніж вона є насправді.

У відомстві назвали це маніпуляцією та повідомили, що готують матеріали до Служби безпеки України "з метою проведення розслідування щодо поширення завідомо неправдивих відомостей, які заподіюють шкоду інтересам оборони в особливий період".

Сам Олексій Резніков заявив, що оприлюднена в ЗМІ інформація про зловживання під час закупівель харчування для війська є маніпуляцією.

Водночас у НАБУ повідомили, що почали відповідне кримінальне провадження ще до розголосу в ЗМІ.

Нагадаємо, 23 січня Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки провів засідання щодо скандалу з Міноборони. Очільника відомства залишили на посаді. Натомість його заступник В’ячеслав Шаповалов 24 січня подав у відставку за власним бажанням.

Політика, 24.01.2023 20:25