Фото: Офіс Генпрокурора

Ракетний обстріл Дніпра: російський командир отримав підозру

Офіс генерального прокурора оголосив підозру російському командиру, який віддавав накази про обстріли мирних українських міст. Зокрема, він причетний до обстрілу житлового будинку у Дніпрі 14 січня.

Про це повідомила прес-служба Офісу Генпрокурора.

Правоохоронці встановили, що командир 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку дальньої авіації Військово-повітряних сил Повітряно-космічних сил Збройних сил Росії, за попередньою змовою з військовим російським командуванням, віддавав накази наносити удари ракетами X-22 та Х-32, які призвели до загибелі 88 та поранення 240 цивільних осіб.

Російського терориста підозрюють у причетності до ударів з використанням ракетоносців-бомбардувальників Ту-22М3 по торговельному центру "Рів’єра" в Одесі, міському будинку культури у місті Лозова Харківської області, ТЦ "Амстор"  у Кременчуці, житловому будинку та базі відпочинку "Годжи" в смт. Сергіївка Одеської області, будинку в Дніпрі.

"Полковник усвідомлював, що систематичні ракетні удари по густонаселених містах і інших населених пунктах України, завдають значних руйнувань та спричиняють загибель людей", — йдеться у повідомленні. 

Зазначається, що атаки на цивільне населення вчинялися задля залякування, створення умов для постійної напруги у суспільстві та тиску на керівництво України, аби змусити піти на вигідні для Росії територіальні та політичні поступки.

Правоохоронці повідомили російському полковнику про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1, 2 ст. 438 КК).

Нагадаємо, російські загарбники вдень 14 січня вдарили ракетою по житловому будинку у Дніпрі. Відомо про 46 загиблих, серед яких 6 дітей.

Також травми різних ступенів тяжкості отримали 79 осіб, серед них 16 дітей. Загалом у цій багатоповерхівці проживало близько 1700 осіб. У будинку пошкоджено 230 квартир, повністю зруйновано — 72.

Президент України Володимир Зеленський наказав максимально спростити і пришвидшити отримання допомоги постраждалими унаслідок обстрілу житлового будинку у Дніпрі.

Війна, 24.01.2023 14:30