Росіяни знову обстріляли ЗАЕС: у МАГАТЕ зробили невтішну заяву

21 ЛИСТОПАДА 2022 16:37

Цими вихідними Запорізька атомна електростанція постраждала внаслідок бойових дій, спричинених російським вторгненням в Україну. Деякі снаряди впали біля реакторів і пошкодили будівлю сховища радіоактивних відходів, повідомили в Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ).

Як пише TrueUA із посиланням на Reuters, неодноразові обстріли ЗАЕС під час війни викликають занепокоєння, оскільки можуть призвести до катастрофи в Україні.

"Той, хто стріляв по ЗАЕС, брав на себе великий ризик і ризикував життям багатьох людей. Нам пощастило, що потенційно серйозного ядерного інциденту не сталося. Наступного разу нам може не пощастити", – заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

За його словами, прямого впливу на системи ядерної безпеки та захисту не було, але "обстріл підійшов до них небезпечно близько". У МАГАТЕ зазначили, що рівень радіації залишався в межах норми, повідомлень про жертви немає.

У МАГАТЕ повідомили, що внаслідок останніх обстрілів було пошкоджено будівлю для зберігання радіоактивних відходів і сховище, системи ставків-охолоджувачів, кабель до одного з реакторів і міст до іншого реактора, а також допоміжні будівлі.

Команда МАГАТЕ планувала провести оцінку пошкоджень сьогодні, 21 листопада, сказав Гроссі, але російський оператор "Росенергоатом" сказав, що будуть обмеження на те, що команда може перевірити.

"Якщо вони захочуть перевірити об'єкт, який не має нічого спільного з ядерною безпекою, у доступі буде відмовлено", – сказав радник гендиректора "Росенергоатому".

Нагадаємо, раніше вчені спрогнозували, куди піде радіаційна хмара у разі аварії на ЗАЕС.

Події, 21.11.2022 16:37