СБУ прийшла з обшуками у Києво-Печерську Лавру

22 ЛИСТОПАДА 2022 11:54

Служба безпеки України проводить контррозвідувальні заходи на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві.

Про це пише TrueUA із посиланням на прес-службу СБУ.

"Ці заходи відбуваються спільно з Національною поліцією та Національною гвардією в межах системної роботи СБУ з протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні. Зокрема, враховуючи збройну агресію РФ, зростає ризик вчинення терористичних актів, диверсій, захоплення заручників, особливо в місцях великого скупчення громадян", – йдеться у повідомленні.

Тож вказані заходи проводяться для:

  • недопущення використання Лаври як осередку "русского міра";
  • перевірки даних про використання приміщень УПЦ для переховування диверсійно-розвідувальних груп, іноземних громадян, зберігання зброї тощо;
  • убезпечення населення від провокацій і терористичних актів.

Пояснюється, що за безпосередньої участі представників церкви правоохоронці:

  • проводять огляд території та приміщень Лаври для виявлення заборонених до обігу предметів;
  • здійснюють перевірку осіб на території Лаври щодо їхньої причетності до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України.

Спецслужба наголошує, що всі дії відбуваються в межах чинного законодавства.

Окремо підкреслено, що у своїй діяльності СБУ дотримується принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважає право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України.

Нагадаємо, під час богослужінь у Києво-Печерській Лаврі 12 листопада хор виконував російську церковну пісню "Похвала Пресвятої Богородиці". У ній співається про Росію і "пробудження Русі". Служба безпеки раніше порушила кримінальну справу щодо інциденту у Києво-Печерській Лаврі.

Події, 22.11.2022 11:54