У ДБР пояснили, скільки втрачає бюджет через зловживання на митниці

27 ВЕРЕСНЯ 2022 15:51

Злочини у митній сфері знекровлюють державний бюджет та послаблюють обороноздатність України. Саме тому Державне бюро розслідувань веде послідовну та системну роботу щодо протидії порушенням митного законодавства, адже здебільшого такі злочини стають можливими за участі посадовців держструктур.

Про це повідомила радниця зі стратегічних комунікацій Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян під час звіту про результати протидії злочинам на митниці, пише TrueUA.

Загалом у 2022 році працівники ДБР розслідують 321 кримінальне провадження щодо злочинів у митній сфері. За результатами розслідувань вже повідомлено про підозру 75 особам, до суду направлено 69 обвинувальних актів.

"Зловживання на митниці коштують державному бюджету десятків мільярдів гривень. Це – злочини, які не мають виправдання в країні, яка воює", – заявила Тетяна Сапьян.

За її словами, цьогоріч у завершених кримінальних провадженнях Бюро встановило завданих держбюджетові України збитків на понад 170 мільйонів гривень. Завдяки ДБР частина цих втрат вже відшкодована. Ведеться активна робота для повного відшкодування збитків.

Сапьян повідомила, що загальна зафіксована сума неправомірної вигоди, яка була отримана фігурантами кримінальних проваджень в галузі митних злочинів, перевищує 1,7 мільйона гривень. Також працівники ДБР ініціювали арешт майна фігурантів на більше ніж 6 мільйонів гривень.

"Сумна статистика свідчить, що здебільшого працівники митних органів йдуть на порушення закону заради власної наживи. При цьому вони нерідко організовують схеми для систематичного отримання грошей під час митного оформлення товарів", – розповіла Сапьян.

Наголошується, що стандартними схемами "заробітку" для таких корупціонерів є отримання неправомірної вигоди за полегшення та пришвидшення митних процедур під час імпорту транспортних засобів, різноманітних товарів та матеріальних цінностей, або не сплати повної суми всіх митних платежів. Тобто, організатори злочинних схем фактично беруть гроші за послуги, які вони мають надавати безкоштовно, відповідно до своїх службових обов’язків.

Нагадаємо, ДБР затримало чиновника КМДА, який шантажував столичних перевізників й брав з них данину.

Політика, 27.09.2022 15:51