У Польщі не виключають імовірність війни зі своєю участю

29 ЛИСТОПАДА 2022 22:55

Імовірність війни за участю Польщі дуже висока, тож цей сценарій розвитку подій не варто розглядати лише гіпотетично.

За словами заступника міністра оборони Польщі Марчіна Очепи, сьогодні дуже висока ймовірність конфлікту з НАТО, як і ймовірність конфлікту між Китаєм і США, передає TrueUA із посиланням на TVP3 Kraków.

"Якщо ми подивимося на досвід 20 століття, то цьогорічна перспектива і цього десятиліття змушує нас трактувати події, яких ми є учасниками, а не лише свідками, як другу холодну війну. Ризик ескалації дуже серйозний", – сказав Очепа.

За його словами, високий ризик ескалації війни змушує терміново шукати консенсус у питаннях безпеки, оборони та зовнішньої політики.

"Тут важко перебільшувати, тому що те, що ми бачимо сьогодні, - це не один з конфліктів після Другої світової війни, а пряма, повномасштабна війна, у якій бере участь найбільша країна світу, а за довоєнними даними - друга за чисельністю армія у світі", – сказав заступник міністра.

Очепа вважає, що хід війни в Україні матиме вирішальне значення для планів Китаю "не тільки щодо Тайваню". Європейський Союз також зміниться під впливом війни, розв'язаної Росією.

За словами чиновника, польська зовнішня та оборонна політика стоїть перед трьома важливими викликами – зробити цю політику більш глобальною, балтійською та публічною. Зокрема, слід зміцнювати співпрацю з країнами-однодумцями, і не лише в Європі.

Нагадаємо, 10 днів тому українські експерти отримали доступ до місця падіння ракети у Польщі.

Світ, 29.11.2022 22:55