В Україні з 1 грудня оформлюватимуть статус УБД у війні з РФ

29 ЛИСТОПАДА 2022 23:55

В Україні з 1 грудня почнуть оформлювати статус учасника бойових дій під час відсічі повномасштабної агресії Росії.

Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков. Міноборони закінчило підготовку відповідної нормативно-правової бази, пише TrueUA.

За дев’ять місяців повномасштабної війни в Україні з’явилися сотні тисяч людей, які мають право на отримання цього статусу. Обробка такого масиву даних потребуватиме часу, проте "нікого не забудуть і не загублять", пояснив Резніков.

"Усі, хто має підстави, отримають статус УБД та відповідні соціальні гарантії. На початку можуть бути якісь нюанси через велику кількість звернень. Прошу набратись терпіння. Ми усе швидко подолаємо. Міноборони відпрацює у синергії з іншими відомствами насамперед з Міністерством ветеранів", – закликав міністр.

Для розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій у структурі Міністерства оборони буде утворено 18 комісій, вони вже формуються і почнуть роботу орієнтовно з 1 грудня.

Отримати статус УБД можна:

  • за зверненням командира частини, який централізовано подає документи на підлеглих військовослужбовців;
  • за особистим зверненням військовослужбовця, який самостійно збирає документи та подає їх до відповідної комісії;
  • за особистим зверненням звільненої з військової служби людини, через територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

"Процес надання статусу УБД буде контролюватися, щоб не допустити появи фейкових ветеранів, які героїчно «обороняли котли» у глибокому тилу. Це насамперед питання поваги до справжніх героїв, які боронять Україну, ризикуючи життям", – додав міністр.

  • Ознайомитися з переліком необхідних документів можна за посиланням. У разі виникнення запитань, можна зателефонувати на "гарячу лінію" МОУ: 0 800 500 442.
Суспільство, 29.11.2022 23:55