Відбудова України після війни: що за план готує ЄС

19 ТРАВНЯ 2022 09:45
План Європейського Союзу допомоги України та її повоєнної відбудови ґрунтуватиметься на правилах, які ведуть нас до членства в ЄС.

Про це заявила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в ефірі телемарафону, пише TrueUA.

"Йдеться не про контроль, а про те, щоб ці кошти та це відновлення відбувалося на основі правил, які ведуть нас до членства і до конкурентоспроможної країни всередині ЄС", – сказала Стефанішина.

Вона зауважила, що спочатку план передбачає покриття дефіциту бюджету і мобілізацію макрофінансової допомоги в обсязі дев'ять млрд євро, після чого буде формуватися спільний план відновлення, який буде базуватися на процесі приєднання України до Європейського Союзу.

Віце-премʼєр також поінформувала, що менш як за два тижні лідери Євросоюзу зберуться на черговому засіданні та затвердять план остаточно.

Стефанішина назвала його планом Маршалла для України й великим жестом довіри з боку ЄС до українців та української влади.

"Для нас це також ще один крок у напрямку членства в ЄС, адже трохи більш як за місяць буде розглядатися наша заявка на членство. І цей план вже є фінансовою базою для підготовки до членства (України в ЄС, – ред.)", – зауважила вона.

Відомо, що Європейська комісія запропонувала план допомоги Україні та її повоєнної відбудови, що передбачає довгострокові реформи й інвестиції, а також негайну короткотермінову макрофінансову допомогу в обсязі дев'ять млрд євро у 2022 році.

Нагадаємо, днями міністри закордонних справ країн Євросоюзу погодилися надати Україні додаткові 500 млн євро. Таким чином загальна сума європейської допомоги сягає 2 млрд.

Світ, 19.05.2022 09:45