Фото: Нафтогазова Асоціація України

Євросоюз затвердив стелю цін на нафтопродукти з Росії

У суботу, 4 лютого, Єврорада ухвалила рішення про встановлення граничних цін на нафтопродукти, які походять або експортуються з РФ. Ліміти зазначені на рівні 45 доларів та 100 доларів за барель.

Про це йдеться у повідомленні Ради ЄС, пишуть ЗМІ.

Ліміт у 45 доларів за барель встановлений на нафтопродукти, що продаються зі знижкою до сирої нафти.

Другий граничний рівень ціни в 100 доларів за барель — для нафтопродуктів, що продаються з премією до сирої нафти.

У Єврораді зазначили, що стелі цін встановили в у тісній співпраці з Коаліцією зі встановлення граничних цін. Рішення набуде чинності з 5 лютого 2023 року.

Зазначається, що для суден, які перевозять російські нафтопродукти, придбані та завантажені на судно до 5 лютого 2023 року і вивантажені до 1 квітня 2023 року, передбачено перехідний період тривалістю 55 днів.

Водночас Рада ЄС планує повернутися до перегляду механізму граничних цін на сиру нафту з середини березня. Ці перегляди зроблять регулярними й проводитимуть кожні два місяці.

"Перед обличчям агресивної війни Росії ЄС рішуче підтримує Україну та її народ і залишається непохитним у своїй підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також невід'ємного права України на самооборону від російської агресії", — зазначили в Єврораді.

Нагадаємо, у п’ятницю, 3 лютого, Європейський Союз погодив обмеження цін на російський дизель. Запланована вартість палива — 100 доларів за барель.

Світ, 04.02.2023 15:55