Фото: сайт Офісу президента

Зеленський підписав закон про посилення відповідальності військовослужбовців

Президент Володимир Зеленський підписав законопроект № 8271, який передбачає посилення відповідальності для військовослужбовців. У картці документа сказано, що закон надійшов до Верховної Ради за підписом президента.

Про це йдеться на сайті парламенту.

Документом пропонується внести зміни до статей 69 та 75 Кримінального кодексу України. Згідно із законом, судам заборонять пом'якшувати покарання або давати умовні строки для військових, засуджених за окремі види злочинів:

  • непокору (ст. 402);
  • невиконання наказу (ст.403);
  • погрози або насильство щодо начальника (ст.405);
  • самовільне залишення військової частини (ст.407);
  • дезертирство (ст.408);
  • самовільне залишення поля бою (ст. 429).

Додатково зростають терміни покарання за воєнні злочини та адміністративні правопорушення. Зокрема, за такі як розпиття військовими алкогольних напоїв.

Нагадаємо, 13 грудня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8271 щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану, яким передбачається додаткова відповідальність для військовослужбовців.

Правозахисники та громадськість закликали президента Володимира Зеленського ветувати цей закон. На сайті Офісу президента відповідна петиція набрала понад 25 тисяч голосів.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний 19 грудня закликав президента Володимира Зеленського підписати закон про зміни до законодавства, ухвалені Верховною Радою, щодо посилення відповідальності за самовільне залишення військової частини чи місця служби, дезертирство, самовільне залишення поля бою або відмову застосовувати зброю, непокору і невиконання бойових наказів. 

Війна, 25.01.2023 00:05