Зеленський повідомив, скільки населених пунктів ще треба звільнити від окупантів

22 ЛИСТОПАДА 2022 23:59

Збройні сили України мають деокупувати ще близько 2 тисяч населених пунктів, захоплених російськими терористами.

Виступаючи перед учасниками 104-го Конгресу мерів і голів муніципалітетів Франції президент України Володимир Зеленський розповів, що українським військовим вдалося звільнити від російської окупації вже понад 1800 населених пунктів, у яких росіяни замінували й пограбували все, що встигли. Про це пише TrueUA.

"Загалом міст і сіл, які нам ще належить звільнити й відновити, ще близько 2 тисяч. Мінімум десятки з них зруйновані ударами російської армії повністю, як Маріуполь чи Волноваха", — сказав Зеленський.

Він наголосив, що Росія своєю війною прагне не просто привласнити українську землю та ресурси, це є зіткненням "двох протилежних ставлень до людей і до життя". За словами президента, Росія приносить репресії, знущання, забирає в людей не лише майно.

"Є тисячі прикладів, зокрема того, як російські військові розстрілювали житлові будинки чи автівки на дорогах. Є тисячі доказів того, що мінування та знищення енергетичної, медичної, освітньої та іншої інфраструктури в Україні – це свідома російська політика. Вони прагнуть, щоб українці просто не змогли жити на цій землі. Зараз, перед зимою, ми зіткнулися з однією з найбільших загроз за час повномасштабної війни — російський ракетний терор зруйнував майже половину нашої енергетичної інфраструктури. І ми знаємо, що Кремль поставив завдання й далі бити по енергооб'єктах", — зазначив Зеленський.

Він підкреслив, що Росія цим хоче зробити з усією територією України те, що вона робить з окупованими містами й селами — хоче знищити життя.

"Щоб пройти цю зиму і не дати Росії перетворити холод на знаряддя терору й підкорення, ми потребуємо багатьох речей — від генераторів різної потужності до старлінків. Для нас це не просто питання про техніку. Для України - це захист від терору. Я закликаю вас бути конкретними в допомозі і підтримати захист наших міст і громад від терору. Разом ми це точно зможемо", — закликав Зеленський.

Цьогоріч у заході беруть участь приблизно 10 тис. місцевих обранців і 500 представників преси. Крім того, передбачається участь президента Франції Еммануеля Макрона, прем'єр-міністра Елізабет Борн, сенаторів, депутатів і міністрів.

Нагадаємо, раніше Зеленський назвав напрямки, де ведуться найважчі бої.

Війна, 22.11.2022 23:59