Петер Стано / скріншот з відео

Чому в ЄС визнають Путіна "президентом" Росії: офіційна заява

Європейський Союз не відмовився визнавати главу Кремля Володимира Путіна "президентом" Російської Федерації, адже щодо цього питання не дійшли згоди всі держави політично-економічного блоку.

Таку заяву на брифінгу в Брюсселі зробив речник зовнішньополітичної служби Євросоюзу Петер Стано.

Посадовець наголосив, що Євросоюз не має повноважень визнавати чи не визнавати владу будь-якої країни, а зазвичай відповідне рішення ухвалюють держави-члени. 

"Звичайно, якщо 27 країн-членів одностайно кажуть, що вони не визнають легітимність представника країни, як це зробили у випадку лідера Сирії Асада чи диктатора у Білорусі Лукашенка, тоді ми можемо мати цю позицію. У випадку Росії немає загальноєвропейської позиції ЄС, погодженої 27 країнами, яка б стверджувала, що ми не бачимо Путіна легітимним представником Росії", — зазначив Петер Стано.

Чиновник ЄС також визнав той факт, що Путін сидить у Кремлі, і звідти він керує найбільш насильницькою та жорстокою агресією у новітній історії Європи — агресією проти України.

Стано також зазначив, що Євросоюз висловив спільну позицію щодо так званих "виборів президента" в Російській Федерації у заяві від 18 березня. Її погодили 27 держав-членів. У цій заяві Європейський Союз розкритикував "вибори" у РФ як такі, що проходили з численними обмеженнями, без участі реальної опозиції та проводилися в тому числі на українських окупованих територіях. 

"Тому повторю — позиція ЄС щодо Білорусі, Сирії та Венесуели, до прикладу, була погоджена 27 країнами-членами щодо визначення того, як ми розглядаємо тих людей, що залишились при владі. У випадку Росії немає загальноєвропейської позиції про те, чи ми визнаємо Путіна легітимним президентом", — підкреслив Стано.

Він також наголосив, що участь кількох дипломатів Євросоюзу у так званій "інавгурації" Володимира Путіна 7 травня не ставить під сумнів позицію ЄС про підтримку України.

Раніше Чехія, Естонія, Латвія й інші країни Європи підтвердили, що їхні представники не відвідають так звану інавгурацію Володимира Путіна 7 травня. Своєю чергою очільник дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель виступив проти присутності представників ЄС на церемонії "інавгурації" кремлівського правителя.

Як відомо, в березні у Росії відбулися так звані президентські вибори, "переміг" на яких диктатор Володимир Путін. Тепер він буде керувати країною до 2030 року. При цьому росіяни "організувати" так звані вибори й на окупованих українських територіях. Це засудили у багатьох країнах світу.

Нагадаємо, раніше Міністерство закордонних справ України оприлюднило відповідну заяву, де зазначено, що немає підстав для визнання кремлівського диктатора Володимира Путіна демократично обраним і легітимним президентом Росії. Адже він "переміг" після численних порушень загальновизнаних міжнародних норм.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 08.05.2024 16:17