Фото: Офіс президента

Довіра України до союзників у НАТО підірвана, — Столтенберг

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив, що на сьогодні довіра України до союзників у НАТО підірвана через затримки з військовою допомогою.

В інтерв'ю виданню Reuters Столтенберг наголосив, що НАТО зазнало низки невдач у питанні військової підтримки України. Відтак, на думку генсека альянс має переглянути механізми надання допомоги.

"Нам потрібні більш надійні, інституційні рамки для нашої підтримки, щоб забезпечити передбачуваність, більшу підзвітність і розподіл навантаження", — вважає Столтенберг.

Водночас посадовець зауважив, що в останні місяці Україна не отримувала зброю від США і це вплинуло на ситуацію на фронті.

"Звичайно, той факт, що ми не виконали те, що обіцяли, підриває довіру", — визнав генсек НАТО.

До того ж Столтенберг нагадав і про свою ініціативу щодо створення багаторічного плану, у якому буде чітко визначено внесок кожного члена альянсу в допомогу Україні. Генсек зауважив, що ці гроші будуть "крихітними частинками" від того, що Сполучені Штати і їхні союзники витратили в Іраку і Афганістані.

"Там ми говоримо про трильйони, а в Україні ми говоримо про мільярди. Але насправді ми маємо справу з реальним викликом нашій безпеці — більш агресивною Росією", — наголосив він.

Нагадаємо, 29 квітня президент Володимир Зеленський у Києві провів зустріч із генеральним секретарем Єнсом Столтенбергом. Лідери розглянули низку важливих питань.

Крім того, Зеленський і Столтенберг відвідали Національний університет оборони в Києві. Там вони зустрілися з офіцерами, які проходять курси професійної військової освіти за стандартами НАТО.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 30.04.2024 20:20