Фото: ua-energy.org

Імпорт нафти з Росії до Сінгапуру зріс до найвищого рівня, — Reuters

Російська Федерація суттєво збільшила експорт нафтопродуктів до Сінгапуру. За даними аналітиків і трейдерів, продаж російської нафти до цієї країни у травні може досягти найвищого рівня у 2024 році.

Про це пише Reuters.

Як повідомляє LSEG Research, сінгапурський імпорт нафти з РФ зросте приблизно до 415 тисяч метричних тонн у травні, у той час, коли консалтингова компанія FGE робить прогноз на 500 тисяч тонн.

Дані Enterprise Singapore свідчать про те, що імпорт нафти з РФ до Сінгапуру зріс у квітні до найвищого рівня 2024 року — 329 955 тонн. Це суттєво збільшило загальний обсяг імпорту нафти в Сінгапурі у квітні до 998 408 тонн у порівнянні з 920 626 тоннами роком раніше.

Експортноорієнтований Туапсинський нафтопереробний завод "Роснефти", який є одним з найбільших на півдні Росії, відновив перероблення на початку травня, і очікується, що в травні його завантаження зросте приблизно на 16% до 180 тисяч тонн, оскільки він відновить експорт, згідно з торговими оцінками.

Тим часом російська компанія "Новатек" планує розпочати тестові операції на новій установці з перероблення 3 мільйонів тонн на рік на своєму газоконденсатному комплексі в порту Усть-Луга на Балтійському морі в середині червня, що може дозволити йому збільшити експорт нафти до 550-600 тисяч тонн на місяць з 350-370 тонн наразі, як показують аналітичні дані Reuters.

За даними джерела, "Новатек" виробляє нафту переважно для Азії, включаючи Китай, Сінгапур, Тайвань і Малайзію.

Цікаво, що Російська Федерація заповнила ринки Азії своєю нафтою у 2023 році після того, як санкції країн Заходу на експорт її нафтопродуктів перевернули торговельні потоки, утримуючи маржу на низькому рівні через високі обсяги постачань на тлі слабкого попиту. Дані відстеження суден від Kpler свідчать про те, що на РФ припадало 25% загального імпорту нафти в Азію у 2023 році.

За даними Bloomberg, морський експорт російської нафти різко зріс до найвищого рівня за останній рік. Середній дохід РФ від продажу за останній місяць збільшився приблизно на 50 мільйонів доларів.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час прес-конференції 4 березня заявив, що Україна не планує продовжувати контракт з Росією щодо транзиту газу. Проте держава готова розглянути варіанти постачання блакитного палива до Європи через свою газотранспортну систему за ініціативи країн Європейського Союзу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 10.05.2024 18:33