Фото ілюстративне. Джерело: "Укрзалізниця"

Кабмін розподілив 5 млрд грн чистого прибутку "Укрзалізниці"

Український уряд затвердив розподіл п’яти мільярдів гривень чистого прибутку акціонерного товариства "Укрзалізниця" за 2023 рік. Також визначено розмір річних дивідендів.

Про це йдеться в розпорядженні уряду. Понад 1,51 мільярда гривень спрямували на виплату дивідендів до державного бюджету.

Ще понад 2,52 мільярда гривень — на фінансування капітальних інвестицій, затверджених у консолідованому фінансовому плані на 2024 рік, зокрема, реконструкцію критичної залізничної інфраструктури та оновлення рухомого складу.

На фінансування перевезення бетонних і залізобетонних конструкцій для будівництва військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд уряд переказав понад 1 мільярд гривень.

Серед ключових чинників, що позитивно вплинули на фінансові результати "Укрзалізниці", в компанії назвали:

  • дохід від пасажирських перевезень, який збільшився завдяки збільшенню пасажирообігу на 11% (+1,42 мільярда гривень);
  • зменшення витрат на матеріали та ремонти завдяки заходам з економії, зокрема, використанню старогорілих матеріалів (+4,81 мільярда гривень);
  • стабільніший, ніж очікували спочатку, курс гривні (+4,53 мільярда гривень);
  • відновлення корисності активів на деокупованих територіях (+1,88 мільярда гривень).

Окрім того, що акціонерне товариство "Укрзалізниця" за підсумками минулого року отримала п’ять мільярдів гривень чистого прибутку, також компанія отримала прибуток у січні-березні цього року.

Нагадаємо, що напередодні Великодня до Одеси курсуватиме швидкісний поїзд "Інтерсіті+", який "Укрзалізниця" запустила у тестовому режимі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 03.05.2024 21:35