Дмитро Лубінець. Джерело: ombudsman.gov.ua

Куди потрапляють діти, яких Україна повертає з РФ: заява омбудсмена

Українські діти після повернення з території Російської Федерації або європейських країн потрапляють виключно в сімейні форми виховання. Йдеться про тих дітей, які не мають батьків або ж відбулося позбавлення батьківських прав.

Таку заяву зробив Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець, повідомляє "Укрінформ". Він наголосив, що усіх дітей, яких повертаємо, ми повертаємо виключно в українські сім'ї.

"Тобто, усі діти, яких ми повертаємо з території РФ, а також ті, які будуть повертатися з території європейських держав в Україну, будуть повертатися виключно в сімейні форми виховання. І це вже працює", — йдеться у заяві посадовця.

Лубінець наголосив, що охочих узяти дитину в сім'ю — достатньо, тому проблеми з "прилаштуванням" відсутні.

Діти не можуть потрапити до європейських сімей

У сім’ї європейців діти з України наразі не можуть потрапити. Це пов'язано з тим, що положення міжнародного гуманітарного права забороняють всиновлювати іноземцями дітей із держави, які перебуває на стадії міжнародного воєнного конфлікту.

"Всиновлення українських дітей, тимчасова опіка щодо українських дітей має відбуватися виключно на основі національного законодавства України й виключно громадянами України", — зазначає Дмитро Лубінець.

Лубінець також наголосив, що росіяни не надають офіційних списків депортованих українських дітей. Влада дізнається інформацію про подальші плани їхнього переміщення завдяки розвідорганам і небайдужим українцями з тимчасово окупованих територій.

Депортація українських дітей

Після окупації території України у 2022 році російські загарбники активно вивозили дітей на територію Росії та Білорусі, де на неповнолітніх українців чекали центри перевиховання та загроза всиновлення до російських родин.

Так, частина викрадених дітей була відправлена на територію РФ і Криму, де діє мережа центрів перевиховання українських дітей. За твердженням окупантів, їх відправляли в дитячі "табори" за згодою їх батьків, проте відомі численні випадки примусу.

Викрадення дітей розглядає Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Суд раніше видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна і дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової, яких вважають причетними до злочину.

Раніше Україна передала Катару список з іменами понад 500 дітей, які були депортовані до Росії. Наразі він на стадії опрацювання.

За даними аналітиків американського Інституту вивчення війни, російські загарбники обмежують народжуваність на тимчасово окупованій Луганській області. Такі дії порушують Конвенцію щодо злочинів геноциду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.05.2024 14:22