Патріарх РПЦ Кирил. Джерело: росЗМІ

На сайті Верховної Ради з'явився законопроект про заборону Московської церкви

У суботу, 4 травня, на сайті Верховної Ради оприлюднено урядовий законопроект №8371 щодо заборони Московської церкви в Україні. Це сталось перед другим читанням в українському парламенті.

З текстом документа можна ознайомитись на сайті українського законодавчого органу.

У документі, зокрема передбачається заборона діяльності Московського патріархату — Російської православної церкви та релігійних організацій, які є частиною Російської православної церкви, у тому числі й Української православної церкви.

Законопроект про заборону Московського патріархату в Україні

Скріншот з сайту Верховної Ради

Оприлюднений закон має на меті захист національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України, запобігання колабораціонізму, припинення розпалювання міжрелігійної ворожнечі та дестабілізації релігійного середовища в Україні.

Ініціаторкою законопроекту про заборону Московської церкви є народна депутатка Оксана Савчук.

Найбільше церков Московського патріархату розташовано в Донецькій області, а саме 683 церкви, а у Дніпропетровській та Вінницькій областях є по 526 церков, які мають відношення до Росії. Важливо зазначити, що, попри таку велику кількість чинних проросійських церков, а саме 8097, лише 22 з них вказують приналежність до Московського патріархату у своєму найменуванні.

За даними "Опендатабот", до початку повномасштабної війни в Україні нараховувалось 8782 церкви Московського патріархату. За понад два роки російсько-української війни до Православної церкви України перейшло лише 685 церков.

Нагадаємо, раніше Служба безпеки України повідомила про підозру підсанкційному митрополиту Української православної церкви Московського патріархату із Запоріжжя, який провокував релігійну ненависть. Наразі вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 04.05.2024 12:38