Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Навчання авіатехніків й пілотів, ППО та амуніція: міністр оборони Бельгії розповіла про допомогу Україні

Бельгія фінансує навчання українських авіатехніків та пілотів. Також Брюссель налагоджує звʼязки з українськими виробниками.

Про це у понеділок, 6 травня, розповіла міністр оборони Бельгії Людивін Дедондер на форумі оборонної промисловості, який проходить у Брюсселі, пише "Радіо Свобода".

"Крім того, ми маємо інші контакти, які були встановлені, зокрема, з фірмами Thales, FN Herstal, John Cockerill та низкою інших компаній, а також на європейському рівні, оскільки справді наша мета полягає в тому, щоб зміцнити нашу взаємодоповнюваність між європейцями та Україною", — каже Дедондер

Вона наголосила, що Брюссель підтримує обороноздатність України завдяки податкам на прибутки від заморожених російських активів, адже найбільша частка коштів Центробанку Росії, а саме близько 190 мільярдів євро, заморожена на території Бельгії, у розпорядженні клірингової компанії Euroclear.

"Ми вирішили використати податок на прибутки заморожених російських активів, щоб допомогти Україні, сьогодні це суто бельгійська військова допомога. Ми маємо бюджет 1,2 мільярда євро на підтримку України. Щойно ми прийняли рішення щодо, зокрема, підтримки ініціатив Німеччини, щодо протиповітряної оборони, а також щодо постачання з власних запасів боєприпасів, що забезпечують протиповітряну оборону", — сказала Дедондер.

Варто зазначити, що Бельгія оголошувала про виділення коштів у розмірі 200 мільйонів євро для участі в ініціативі Німеччини щодо постачання Україні систем протиповітряної оборони. Таку ж суму країна надала для чеської ініціативи, яка направлена на закупівлю артилерійських боєприпасів для Києва.

Нагадаємо, 26 квітня прем'єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо та очільник міноборони країни Людивін Дедондер заявили, що Брюссель передасть Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році. Наразі невідомі точні терміни постачання американських літаків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 07.05.2024 02:18