Фото: УНІАН

Ніколи знову. Україна сьогодні вперше відзначає День пам'яті та перемоги над нацизмом

У середу, 8 травня, Україна відзначає День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років — вперше разом із країнами Європи. Свято офіційно перенесли з 9 травня. Головна мета цього дня — гідно вшанувати пам'ять українських воїнів, які зробили свій внесок у перемогу, та висловити повагу всім тим, хто боровся проти нацизму.

Чому раніше відзначали цей день 9 травня, а зараз — 8 травня?

До 2023 року в Україні 8 травня відзначали День пам'яті та примирення, а 9 травня — День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Проте наша держава приєдналася до європейської традиції. Так, 12 червня 2023 року президент Володимир Зеленський підписав закон "Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років". З 2024 року 8 травня — День пам’яті та перемоги — єдина дата, коли Україна відзначає перемогу над нацизмом та вшановує памʼять загиблих у Другій світовій війні.

Щодо 9 травня, то з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру та стабільності на Європейському континенті указом президента України від 8 травня 2023 року №266 в Україні встановлено День Європи.

Історія Дня пам'яті та перемоги над нацизмом

День пам’яті та перемоги — це нагадування, що Друга світова розпочалася внаслідок домовленостей двох тоталітарних режимів: націонал-соціалістичного (нацистського) у Німеччині й комуністичного в СРСР, а також небажання найпотужніших держав світу чинити спротив агресорам. Друга світова охопила значну частину планети. Участь у ній взяла 61 держава. Воєнні дії велися на території близько 40 країн  у Європі, північній Африці, Азії, Тихоокеанському регіоні. За різними оцінками, в цій війні загинуло від 50 до 85 мільйонів людей.

Українці воювали на боці антигітлерівської коаліції та зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Ціною цього стали надзвичайні втрати упродовж 1939–1945 років — українців та інших народів, які проживали на нашій землі й боролися проти тоталітарних режимів. Тоді загинуло понад вісім мільйонів осіб. 

Перемога над нацизмом була здобута внаслідок неймовірної концентрації всіх сил, взаємодопомоги, консолідації й мобілізації суспільства, солідарності народів та повного перелаштування економічного, політичного і соціального життя в інтересах боротьби зі злом. 8 травня 1945 року Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла "Акт про беззастережну капітуляцію" Збройних сил нацистської Німеччини. Документ був підписаний ще 7 травня в Реймсі (Франція), однак ратифікований наступного дня в Берліні. З цієї нагоди 8 травня 1945 року в багатьох містах Європи та США були проведені святкування.

Символ пам'яті про Другу світову війну

З 2014 року символом пам'яті про Другу світову війну є червоний мак. Український інститут національної пам'яті заохочує використовувати "мак пам'яті" під час меморіальних заходів та у візуальних матеріалах на тему Другої світової. Мак є визнаним у світі символом пам'яті за загиблими у битвах з часів Першої світової війни.

Візуальний образ маку, який використовується в Україні, розробив у 2014 році харківський дизайнер Сергій Мішакін з ініціативи Українського інституту національної памʼяті та Національної телекомпанії України (зараз це Національна суспільна телерадіокомпанія України).

символ Дня пам’яті та перемоги над нацизмом

Фото: umoloda.kyiv.ua

Чи 8 травня в Україні вихідний день?

В Україні триває воєнний стан, а тому, згідно із законом "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", українці мають вихідні лише у суботу та неділю. Відповідно 8 травня — День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939−1945 років — звичайний робочий день.

Проте приватні компанії можуть самостійно встановлювати графік робочих та вихідних днів. Тому додаткові вихідні можуть бути запроваджені за їхнім бажанням.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 08.05.2024 08:40