Фото: Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ

"Паша Мерседес" позбувся електронного браслета: таке рішення ухвалив суд

У вівторок, 30 квітня, суддя Печерського районного суду Києва постановила зняти електронний браслет з митрополита Павла (Лебедя).

Про це повідомив адвокат митрополита Микита Чекман, передає "Суспільне".

Захист митрополита пояснив, що під час засідання суду вдалося довести, що зняття браслета жодним чином не підвищує ризики й Павло жодним чином не перешкоджає веденню кримінального провадження. Проте обов'язки, які були покладені судом на митрополита раніше, залишаються.

"Залишаються всі обов'язки, які раніше на нього були покладені, крім носіння електронного браслета. Йдеться, зокрема, про здачу закордонного паспорта та явку на першу вимогу суду", — сказав Чекман.

Справа "Паші Мерседеса"

Служба безпеки 1 квітня 2023 року повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Павлу. Йому інкримінують розпалювання релігійної ворожнечі, виправдовування і заперечення збройної агресії РФ проти України. Шевченківський суд Києва ухвалив рішення призначити йому 60 днів домашнього арешту з носінням електронного браслета.

Спочатку Лебідь відмовився у залі суду надягати електронний браслет. За словами священнослужителя, йому протипоказано вдягати електронний браслет на ногу за станом здоров'я. Він зазначив, що у нього проблеми із венами, тому вдягнути браслет на ногу він не може. Проте згодом браслет все ж вдягнули. Пізніше він поскаржився, що в будинку у селі Вороньків Київської області, де, згідно з ухвалою суду, він має перебувати, немає умов для проживання. 21 квітня Київський апеляційний суд залишив Павла Лебедя під цілодобовим домашнім арештом. Ідентичний запобіжний захід обрав і суд першої інстанції. З0 червня запобіжний захід продовжили.

13 липня СБУ викрила митрополита на нових фактах підривної діяльності проти України. За даними силовиків, за день до оголошення йому першої підозри він дав відео-інтерв’ю одному з українських ЗМІ. У ньому він заперечив існування України як суверенної держави. Також Павло назвав російську збройну агресію проти України "громадянським конфліктом", який триває з 2014 року.

14 липня суд змінив запобіжний захід митрополиту Павлу. Його помістили під варту до 14 серпня з можливістю внесення застави у розмірі понад 33 мільйони гривень.

7 серпня колишній намісник Києво-Печерської лаври Павло Лебідь вийшов на волю. За нього внесли заставу в розмірі понад 900 тисяч доларів (33 мільйони гривень). До пожертви долучилося близько 1000 осіб-вірян УПЦ МП.

Нагадаємо, що 29 листопада 2023 року в Печерському районному суді Києва відбулося підготовче судове засідання у справі митрополита УПЦ МП Павла ЛебедяТоді визначили, що він пробуде під домашнім арештом ще два місяці.

До того ж 24 січня 2024 року Печерський районний суд Києва на два місяці продовжив термін дії обов'язків щодо запобіжного заходу митрополиту УПЦ МП Павлу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.04.2024 16:14