Фото: соцмережі

Податкова хоче відстежувати всі транзакції українців через "Дію": нардеп розкрив деталі "Національного кешбеку"

Податкова зможе отримати можливість відстежувати всі транзакції українців через "Дію" шляхом запровадження "Національного кешбеку".

Про це заявив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

"Урядовці досі бігають з ідеєю "кешбеку". Максимально тупа, пуста, безглузда ідея навіть у мирний час. Хоч самі вже визнають, що ніякого ефекту це не дасть", — написав він у своєму Telegram.

Він наголосив, що для того, щоб отримувати кешбек від держави, людина має "прикріпити" в "Дії" одну зі своїх банківських карток та надати державі дозвіл на те, щоб вона бачила усі транзакції з неї.

"Пояснюю — це можливість податкової бачити всі транзакції без обмеження банківської таємниці", — підсумував нардеп.

Скріншот Telegram сторінки Ярослава Железняка

Що відомо про "Національний кешбек"

Президент України Володимир Зеленський 26 лютого анонсував програму "Купуй українське", згідно з якою, українці зможуть отримувати кешбек за придбання вітчизняних товарів. Гарант доручив уряду розробити практичні кроки підтримки українських підприємств.

"Ми повинні зробити все можливе, щоб якнайбільше українських підприємств змогли зберегти та масштабувати свою роботу. І я доручив уряду розробити кілька практичних кроків. Зокрема, розробляється програма українського кешбеку "Купуй українське", коли за купівлю визначених типів зроблених в Україні товарів та послуг громадяни України зможуть отримати повернення частини коштів", — заявив президент під час відкриття Всеукраїнської платформи "Зроблено в Україні".

Зеленський додав, що в рамках цієї програми уже готуються параметри українського кешбеку: фінансові і технічні. Він наголосив, що на сьогодні перед Україною стоїть завдання, щоб українські гроші залишились та працювали в державі, оскільки це податки та зарплати для українських воїнів.

"І маємо постаратись, щоб ця програма почала працювати в цьому році", — зауважив гарант.

Як працюватиме програма "Кешбек"?

Зареєстрована в програмі особа купує українські товари у магазинах-учасниках. Далі магазин передає в "Дію" інформацію про фіскальні чеки, у яких містяться дані про штрих-коди товарів. Якщо "Дія" знайде в чеках товари з "білого списку" українських товарів, то братиме інформацію про відповідну транзакцію в банку. Платіжна інформація допоможе ідентифікувати покупця та підтвердити факт розрахунку. Після цього держава нараховуватиме за купівлю українського товару кешбек. 

Нагадаємо, раніше в НБУ заявили, що в Україні доступ до банківської таємниці, як раніше, залишатиметься обмеженим. Фінансові установи й надалі гарантують таємницю банківського рахунку та відомостей про клієнта. Проте відтепер на запит правоохоронних органів, банки мають право надавати інформацію про номер платіжної картки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 29.04.2024 16:19