Фото ілюстративне. Джерело: СБУ

Розфарбував в’їзну стелу в Херсон у кольори російського прапора: клірику УПЦ МП повідомили про підозру

У четвер, 9 травня, одному з очільників Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) повідомили про підозру. Клірик агітував за приєднання Херсонщини до Росії, а також розфарбував у російський "триколор" в’їзну стелу у місто. Йдеться про Назара Шкіля.

Про це повідомив прес-центр Служби безпеки України.

"Служба безпеки зібрала доказову базу на колаборанта Назара Шкіля — іподиякона так званої "Херсонської єпархії РПЦ" на тимчасово захопленій частині регіону", — йдеться у повідомленні.

У чому підозрюють очільника УПЦ МП 

Під час окупації обласного центру він одним з перших підтримав окупантів та пішов з ними на співпрацю як клірик місцевої громади УПЦ МП. Згодом гауляйтер Володимир Сальдо погодив його "кандидатуру" на керівника місцевої окупаційної організації, яка діяла під виглядом "громадського об’єднання молоді".

Перебуваючи на цій "посаді", клірик зібрав "однодумців" разом з якими розфарбував стелу на в’їзді в окупований Херсон у кольори прапора Російської Федерації. Про це колаборант "прозвітував" під час прямих трансляцій в ефірах центральних телеканалів країни-агресора. Також фігурант агітував вірян підтримати псевдореферендум щодо "приєднання" Херсонщини до складу РФ. До того ж під час звільнення Херсонщини клірик УПЦ МП разом з батьком — настоятелем місцевого храму, втік до Ставрополя.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки заочно повідомили іподиякону-колаборанту про підозру за трьома статтями. Наразі тривають комплексні заходи для притягнення зловмисника до відповідальності за злочини проти українців.

Фото: СБУ

Фото: СБУ

Нагадаємо, 29 лютого митрополиту Сумської єпархії Української православної церкви Московського патріархату повідомили про підозру. Він розпалював міжрелігійну ворожнечу між людьми.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 09.05.2024 18:35