Фото ілюстративне. Джерело: Полігон медіа

Скільки "кадировців" залишилося воювати в Україні: пояснення британської розвідки

На теперішній момент у проросійських чеченських підрозділах в Україні несуть службу близько дев’ять тисяч бійці особового складу. Проте "кадировці" виконують різну роль на полі бою та поза ним.

Такий висновок зробило Міністерство оборони Великої Британії, посилаючись на дані розвідки.

"Зазнавши значних втрат на початку повномасштабного вторгнення, проросійські чеченські підрозділи в основному проводили операції з охорони тилу, їх стали висміювати як "TikTok-війська" за публікації нібито "військових успіхів" у соціальних мережах", — нагадали британські розвідники.

Вони додали, що після того, як у травні 2023 року російську приватну військову компанію "Вагнера" вивели з передової, чеченські підрозділи повернулися туди.

При цьому британські експерти припустили, що чеченські спецпризначенці несуть основний тягар бойових дій на передовій, тоді як основна частина чеченських сил продовжує вести операції з охорони тилу.

Іншим ключовим внеском Чечні у війну Росії проти України є навчання російського персоналу. За даними керівництва Чечні, російський Університет "спецназу" в Гудермесі з 2022 року забезпечив навчання близько 42 тисяч російських військовослужбовців.

"Проте, ймовірно, персонал проходить навчання в університеті лише протягом 10 днів, що ставить під сумнів ефективність навчання та самого навчального закладу", — зробили висновок у Міністерстві оборони Великої Британії.

Нагадаємо, що чеченський очільник Рамзан Кадиров призначив свого 16-річного сина Адама куратором російського університету "спецназу" імені Путіна, що розташований у місті Гудермес. Таким, за його словами, було прохання керівництва цього закладу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.05.2024 17:29