Фото: ілюстративне. Джерело: ТСН

Скільки справ щодо ухилянтів відкрили в Україні за два роки великої війни: дані Офісу генпрокурора

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну правоохоронці відкрили майже 11 тисяч кримінальних справ через ухилення від призову на військову службу.

Про це повідомила прес-служба Офісу генпрокурора у відповідь на запит hromadske

Наголошується, що всі провадження відкриті за статтею 336 Кримінального кодексу України — ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період. 

Як зауважили в ОГПУ, у 2022 році було зареєстровано 2431 таких кримінальних проваджень. Водночас у 2023 році їхня значно кількість зросла і становила вже 6745.

Натомість цьогоріч динаміка залишається такою ж. Вже за три місяці 2024 року правоохоронці встигли зареєструвати понад 1500 справ щодо ухилення від призову.

Водночас, за даними статистики, які надав Офіс генпрокурора, близько половини проваджень закривають ще на досудовому етапі. Серед причини:

  • відсутність події кримінального правопорушення;
  • відсутність у діях складу кримінального правопорушення;
  • через те, що втратив чинність закон, яким встановлювалося кримінальне правопорушення;
  • якщо існує вирок або ухвала суду про закриття кримінального провадження за тим самим обвинуваченням;
  • якщо існує нескасована постанова слідчого, дізнавача, прокурора про закриття кримінального провадження із перерахованих вище підстав щодо того самого діяння. 

Так, у 2022 році до суду було направлено 446 проваджень, у 2023 році — 1768, а у 2024 році — 258. 

Нагадаємо, Верховна Рада 11 квітня схвалила в другому читанні законопроект про мобілізацію. "За" проголосували 283 народних депутатів. При цьому норму про демобілізацію було виключено з документа.

16 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію. Він вступить в дію через місяць з дня підписання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 29.04.2024 23:36