Денис Малюська. Джерело: pravo.ua

"Стан важкий, але стабільний": у Мін’юсті назвали три сценарії конфіскації російських активів на користь України

Процес конфіскації заморожених російських активів за кордоном триває. І на теперішній момент є три сценарії його продовження, які мають більшу чи меншу ймовірність.

Про це заявив міністр юстиції України Денис Малюська в інтерв'ю BBC News Україна.

"Як у лікарів — є стан стабільно важкий. Він важкий, але він стабільний. Я думаю, що у нас історія з російськими активами приблизно така сама. Тобто ситуація важка, але стабільна", — зазначив він.

За його словами, існує три сценарії, які мають більшу чи меншу ймовірність. Зокрема, є "песимістичні сценарії": серед них той, коли є західні компанії, які керують російськими активами за кордоном, зберігають ці кошти, їх кудись вкладають, отримують якийсь прибуток. Вони кажуть, що цей прибуток поступово перераховуватимуть Україні.

"Це доволі песимістичний сценарій, який дасть Україні приблизно три мільярди доларів на рік. У принципі, теж непогано. Якщо хтось би сказав раніше, що Україна три мільярди буде отримувати просто так — це було би фантастикою. Але в умовах війни ця сума не є значною. Наші витрати на війну набагато більші", — пояснив Малюська.

Очільник Мін'юсту акцентував і на "сценарії середньої ймовірності" — це коли Україні дадуть ці самі три мільярди доларів на рік, але одразу. Він пояснює, що в такому разі ці три мільярди розрахують умовно. Під ці активи та прибутки, які можна буде отримати в майбутньому, можна випустити позику, позичити гроші, дати їх Україні, а позику погашати коштом цих надходжень протягом наступних 15-20 років.

"Тобто це схема, як план А, песимістичний, тільки ми отримаємо гроші одразу єдиним платежем, ну або з дуже невеликою відстрочкою", — зазначив Малюська.

За його словами, є ще третій варіант — це коли ці гроші заберуть і нам передадуть, всі повністю — 300 плюс мільярдів.

"Наразі схоже, що найпопулярніший якраз другий сценарій, що не виключає песимістичного сценарію. І в наших фантазіях, в сподіваннях, поки що не виключений і максималістичний сценарій", — заявив міністр юстиції України.

Нагадаємо, вчора під час брифінгу речник Державного департаменту США Метью Міллер заявив, що у США спільно з європейськими країнами тісно взаємодіють щодо спрямування заморожених активів Російської Федерації на користь України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.05.2024 11:34