Фото: ТАСС

У британській розвідці оцінили внесок чеченців у війні Росії проти України

На боці Росії у війні проти України беруть участь близько дев'яти тисяч представників чеченських підрозділів. Чеченські військовики воюють в Україні з 2014 року, а після початку повномасштабного вторгнення були перекинуті їхні додаткові формування.

Про це повідомляє Міністерство оборони Британії з посиланням на дані своєї розвідки.

За даними британської розвідки, цілком ймовірно, що чеченські спецназівці несуть основний тягар бойових дій на передовій, тоді як основна частина чеченських сил продовжує вести операції з охорони тилу.

"Зазнавши початкових значних втрат, чеченські підрозділи в основному були відведені до проведення операцій з безпеки в тилу, і їх стали висміювати як війська ТікТок за їхні витівки в соціальних мережах. Після того, як у травні 2023 року російська приватна військова компанія "Вагнер" була виведена з передової, чеченські підрозділи повернулися на передову службу", — йдеться у повідомленні.

Британська розвідка про кадировців

Інфографіка: британська розвідка

Окрім прямої участі, інший значний внесок Чечні у війну Росії проти України полягає у військовому вишколі росіян.

"За даними керівництва Чечні, російський університет спецпризначення в Гудермесі з 2022 року забезпечив підготовку близько 42 000 російських військовослужбовців. Проте, ймовірно, що військовики проходять навчання в університеті лише протягом 10 днів, що ставить під сумнів ефективність навчання та інституту", — наголошують у розвідці.

Нагадаємо, у квітні аналітики американського Інституту вивчення війни повідомили про перехід трьох тисяч військовослужбовців "Вагнера" до спецпідрозділу "Ахмат". Це вказує на те, що Росія успішно формує контроль над деякими елементами сил групи "Вагнера", що залишилися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.05.2024 14:41