Фото: Дитяча лікарня Святого Миколая

У Львові хірурги видалили уламок міни з мозку 9-річного хлопчика, пораненого в Херсоні

У Львові хірурги успішно видалили уламок міни з мозку дев'ятирічного хлопчика, який зазнав поранення під час обстрілу Херсона.

Як повідомляє прес-служба Дитячої лікарні Святого Миколая, дитину поранили просто напередодні Нового року — 31 грудня 2023-го. Коли почалася атака, хлопчик разом із другом обідав у кафе. Діти швидко забігли у службове приміщення, проте уламки прошили стіни. Осколки потрапили Михайликові прямо в голову. Його 11-річний друг загинув на місці.

Операція з видалення осколку

Фото: Дитяча лікарня Святого Миколая

Першу хірургічну допомогу дитині надали лікарі у Херсоні, а вже у Миколаєві спеціалісти виконали операцію з видалення уламків роздробленого черепа, але осколок міни, який застряг глибоко в головному мозку пацієнта, лікарі залишили. 

"Коли Михайлик опритомнів, виявилося, що ліва частина його тіла повністю паралізована — знерухомлені рука, нога і пів обличчя. Перші кроки хлопчик зміг зробити лише через місяць після поранення. Після кількох місяців щоденної реабілітації він почав підіймати ліву руку та більш впевнено пересуватися", — йдеться в повідомленні. 

Зазначається, що згодом у хлопчика почалися судомні напади, а однією з ймовірних причин міг бути той самий уламок у мозку. Батьки дитини прийняли рішення не чекати гірших ускладнень і почали шукати лікарів, які візьмуться за таку складу операцію.

Операція з видалення осколку

Фото: Дитяча лікарня Святого Миколая

Як пояснили медичні спеціалісти, завдання з видалення такого осколка є надважким, адже уламок зупинився на глибині п'яти сантиметрів неподалік від ділянки мозку, яка відповідає за рухи всієї лівої частини тіла.

"Це приблизно як шукати голку в копиці сіна", — пояснює дитячий нейрохірург Михайло Ловга.

Проте лікарям вдалося знайти та видалити цей уламок з мозку дитини. Операцію здійснювали під контролем мікроскопа та системи нейромоніторингу. Під час операції хірурги не тільки дістали уламок, а й закрили всю відсутню частину черепа титановою пластиною. Михайлик прийшов до тями лише через декілька днів.

Операція з видалення осколку

Фото: Дитяча лікарня Святого Миколая

"Ось тепер можна говорити про успішність втручання: рухові функції не погіршилися. Попереду у Михайлика тривале відновлення. Аби покращити рухові функції, з хлопчиком і далі займаються фізичні терапевти. Водночас спеціалісти нашого Центру ментального здоров'я намагаються поліпшити психічний стан дитини", — кажуть медики.
Операція з видалення осколку

Фото: Дитяча лікарня Святого Миколая

Нагадаємо, у березні прес-служба командування Медичних сил Збройних сил України повідомила, що лікарі одного з польових госпіталів дістали з ноги пораненого українського військовослужбовця суббоєприпас невідомого типу. З таким зразком боєприпасу медичний персонал стикається вперше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 10.05.2024 02:33