Фото: Pixabay

У Раді розповіли, як планують розв'язувати проблему "хрущівок" й іншого застарілого житла

Верховна Рада вивчає можливість застосовувати європейський досвід з розв'язання проблеми застарілого житлового фонду. Йдеться про малометражні "хрущівки" й не тільки.

Про це повідомляє очільниця партії "Слуга народу", народна депутатка від однойменної фракції Олена Шуляк, пише "РБК-Україна". 

Востаннє, за її словами, розв'язувати проблему застарілого житлового фонду в Україні спробували у 2021 році, коли був зареєстрований законопроект №6458. Він передбачав, що під здійснення реконструкції застарілого житла підпадають будинки різної поверховості, а не лише п'ятиповерхівки. Проте повномасштабне вторгнення суттєво змінило пріоритети в реалізації державних рішень.

"З необхідністю модернізації застарілого житлового фонду стикаються більшість урбанізованих держав сучасного світу. Вибір моделей, механізмів, інструментів в тій чи іншій країні залежить як від масштабу самої проблеми, так і від рівня розвитку економіки держави та її соціальної орієнтації", — каже Шуляк.

Відомо, що в країнах Євросоюзу діє програма ліквідації будівель з незадовільними умовами проживання. Також законом передбачено низку субсидій на знесення та реконструкцію застарілого житла, а сама реконструкція здійснюється переважно без виселення чи відселення мешканців із максимально можливим дотриманням їх нормальних побутових умов.

За словами Шуляк, в Україні можливим сценарієм розв'язання проблеми з застарілим житлом можуть бути надбудови додаткових поверхів та мансард, реконструкція будинку без відселення мешканців і проведення модернізації будинків задля енергоощадження.

"Також може йтися про зміну архітектурно-планувальної та об’ємно-просторової організації квартир у будівлі й заповнення розривів між будівлями новим будинком", — додала вона.

Все це може стати продовженням нової житлової політики, орієнтованої на досвід ЄС, яку в Україні наразі розробляють для отримання 50 мільярдів євро в межах програми Ukraine Facility. Відповідний законопроект "Про основні засади житлової політики" планують презентувати протягом наступних двох місяців.

Нагадаємо, раніше Шуляк повідомляла, що в Україні власники зруйнованого чи пошкодженого внаслідок російських атак житла мають змогу отримати компенсацію від держави за програмою "єВідновлення". За її словами, наразі вже близько дві тисячі нотаріусів долучені до програми "єВідновлення".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 06.05.2024 01:48