Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

В ISW пояснили, з якою метою Кремль лякає Захід ядерними навчаннями

Москва вкотре активізувала кампанію рефлексивного контролю, спрямовану на ухвалення рішень на Заході, використовуючи ядерні погрози та дипломатичні маніпуляції. 

Про це йдеться у новому звіті Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Аналітики вказують, що рефлексивний контроль є основним елементом російського інструментарію гібридної війни. Це тактика, заснована на формуванні супротивника за допомогою цілеспрямованої риторики та інформаційних операцій таким чином, щоб він добровільно робив дії, вигідні Росії.

В Інституті вивчення війни вказують на цікаву закономірність: Кремль постійно приурочує навчання з ядерної готовності та нечіткі погрози ядерної відплати до важливих політичних рішень Заходу щодо війни в Україні. Аналітики вважають, що Росія робить це з метою змусити західних політиків стримувати себе і зменшити свою підтримку Києва. Заяви Москви щодо запланованих тактичних навчань з використанням ядерної зброї збігається з прибуттям західної зброї в Україну найближчим часом.

Аналітики наголошують, що російська влада може використовувати інформаційну операцію про ядерну зброю з метою відмовити країни Заходу допомагати Києву й залякування західних політиків, щоб вони не дозволили Збройним силам України використовувати надані системи для атак на законні військові об'єкти в Росії.

Хоч росіяни й проводять планові ядерні навчання в межах цієї ширшої інформаційної операції з ядерної риторики, в ISW вважають, що країна-агресорка вкрай малоймовірно застосує тактичну ядерну зброю на полі бою в Україні або деінде. Звідси слідує, що Росія використовувала ядерне брязкання зброєю протягом повномасштабної війни в Україні, щоби змусити Захід не допомагати Києву.

Нагадаємо, 6 травня Міністерство оборони Росії заявило про підготовку до ядерних навчань. Зокрема, війська країни-агресорки відпрацьовуватимуть підготовку до застосування тактичної ядерної зброї. Кремль назвав таке рішення відповіддю на "провокаційні дії" країн Заходу.

У Пентагоні заявили, що плани Росії провести ядерні навчання є черговим прикладом безвідповідальної риторики Кремля.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.05.2024 07:11