Фото ілюстративне. Джерело: depositphotos

В Угорщині оприлюднили різку заяву щодо повернення українських чоловіків додому

Офіційний Будапешт виключає можливість передачі українських біженців призовного віку навіть у разі відповідного запиту з боку Києва. Таку позицію в Угорщині вважають "елементарною гуманністю".

Про це повідомило угорське видання ATV із посиланням на віце-прем'єр-міністра Угорщини Жолта Шем'єна.

Політик доволі критично висловився щодо самої можливості екстрадиції українських чоловіків-військовозобов'язаних. За його словами, нібито це означатиме "відправити їх на смерть".

"Угорщина не видасть Україні біженців. Ми не розслідуємо, чи є людина, на думку українців, військовозобов'язаною чи ні. Виходячи з елементарної гуманності, ми не дозволимо відправити їх на смерть", — заявив він.

До речі, Шем'єн ще восени минулого року заявляв про те, що Угорщина "не видасть жодного українського біженця, незалежно від того, чи є він військовозобов'язаним, чи ні". Зараз він підтвердив позицію з цього питання, реагуючи на новину про те, що голова Офісу президента України Андрій Єрмак обговорює можливість екстрадиції військовозобов’язаних українців із країн-членів ЄС.

Угорський чиновник з цього приводу заявив, що всі біженці з України перебувають в цій країні "в цілковитій безпеці" й отримують "будь-яку допомогу — чи угорську, чи українську".

"Для закарпатських угорців це також наш національний обов'язок, у випадку з українцями — це гуманітарний і юридичний доказ, оскільки нікого не можна видати, чиє життя буде під загрозою", — розповів Шем'єн.

За його словами влада України хоче це зробити, щоби "відправити на війну, на фронт, де гинуть люди".

"Тож ті, хто втік до нас з України, — всі в безпеці, і ми їх не видамо!" — наголосив Шем'єн.

Нагадаємо, наприкінці квітня міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявляла, що Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону. Надання власних даних ТЦК і СП не означає автоматичну мобілізацію на фронт.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 10.05.2024 10:53