Фото: Pixabay

В Україні можуть зрости ціни на алкоголь та бензин: Кабмін запропонував підвищити акцизи до рівня ЄС

В Україні найближчим часом можуть зрости ціни на деякі види алкоголю та бензин. Кабінет міністрів запропонував підвищити акцизи до рівня Європейського Союзу.

Про це повідомив постійний представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук.

"Схвалено проект закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу в частині акцизного податку", — написав він у Telegram.

Акцизи на алкоголь

Ставки акцизного податку в Україні планують наблизити до мінімального рівня, встановленого в ЄС. Проектом закону пропонується визначити термін "проміжні продукти" вина та інші зброджені напої (у тому числі суміші зі зброджених напоїв та суміші на основі зброджених напоїв), фактична міцність яких вища за 1,2 % обʼємних одиниць етилового спирту, але не вища за 22% обʼємних одиниць етилового спирту.

Також планується збільшити ставки акцизного податку з 8,42 до 12,23 гривні за 1 літр (на 3,81 гривні) для проміжних продуктів (до рівня чинної ставки на ігристі та негазовані вина, зброджені напої та ароматизовані ігристі (газовані) вина.

Акцизи на пальне

Згідно із законопроектом, будуть встановлені нові розміри ставок акцизного податку на пальне, ураховуючи їхній мінімальний рівень відповідно до Директиви 2003/96/ЄС, які набиратимуть чинності з 1 лютого 2028 року.

Пропонуються встановити такі ставки акцизного податку:

  • на бензин — 359 євро за 1000 літрів;
  • на дизельне пальне — 330 євро за 1000 літрів; 
  • на скраплений газ — 277 євро за 1000 літрів.

Водночас, за словами Мельничука, передбачено графік щорічного збільшення таких ставок з 1 липня 2024 року по 31 грудня 2027 року (включно) з огляду на загальну різницю між розмірами ставок, передбачених станом на 1 січня 2028 року, та розмірами ставок акцизного податку, передбаченими чинним законодавством.

"Передбачено також уточнення терміну "середньозважена роздрібна ціна продажу сигарет", — додав нардеп.

Раніше у Міністерстві фінансів зазначили, що перегляд акцизів обумовлено необхідністю наближення національного законодавства до законодавства Європейського Союзу, що є наразі актуальним з огляду на отримання Україною статусу країни-кандидата на членство у ЄС. 

Також впровадження положень законопроекту дасть змогу забезпечити додаткові надходження до держбюджету у другому півріччі 2024 року на 1,6 мільярда гривень у середньому за місяць. З них 1,3 мільярда гривень від акцизного податку та 292 мільйони гривень від податку на додану вартість.

Нагадаємо, 19 березня Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді проект закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби" (№11090).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 10.05.2024 16:22