Фото: economy.kz

В Україні знизилися темпи зростання економіки: в НБУ пояснили, з чим це пов'язано

Попри економічний спад на початку повномасштабної війни, у 2023 році економіка України демонструвала позитивні сигнали та високу адаптивність. Проте останнім часом темпи зростання цієї галузі дещо сповільнилися.

Про це йдеться у квітневому "Інфляційному звіті" Національного банку України.

У першому кварталі 2024 року відновлення економічної активності тривало, але зростання реального ВВП становило лише 3,1%. На це вплинули стримані бюджетні видатки в умовах невизначеності з надходженням зовнішнього фінансування, а також наслідки блокади кордону з боку Польщі.

У НБУ пояснили, що, попри це, фіскальна політика залишалася м'якою та разом з ефектом значного нарощування бюджетних видатків суттєво підживлює сукупний попит. 

"Помірні темпи зростання ВВП збережуться до кінця 2024 року. Темпи економічного зростання сповільняться, враховуючи наслідки війни та вичерпання імпульсу зростання, зумовленого низькою базою 2022 року. Стримуватимуть відновлення також наслідки руйнування енергетичної інфраструктури. Здебільшого через них прогноз зростання реального ВВП у 2024 році погіршено до 3,0% (порівняно із 3,6% в Інфляційному звіті за січень 2024 року)", — йдеться у звіті.

Варто зазначити, що, згідно з оновленим макроекономічним прогнозом, протягом 2024 року інфляція в Україні зростатиме. Проте надалі, у 2025-2026 роках, очікується її розворот у бік зниження. Цьому сприятиме поступова нормалізація умов функціонування економіки.

Нагадаємо, за березень поточного року державний борг України зріс на 8% — у гривневому еквіваленті збільшення становить на 434 мільярди, а у валютному — 7,36 мільярда доларів. Такий стрибок вгору відбувся через нові фінансові находження від Євросоюзу та міжнародних партнерів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 07.05.2024 00:55