Фото: wz.lviv.ua

В Україні зросли ціни на популярний фрукт: на скільки і з чим це пов'язано

В Україні стрімко ростуть ціни на банани. Це пов'язано з кліматичними змінами та блокуванням морських портів.

Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit.

Вказується, що вартість бананів в країнах Східної Європи зараз на рекордно високому рівні для цього періоду року. І хоча перевищення попередніх рекордних рівнів цін порівняно невелике, воно чинить негативний вплив на перспективи споживання.

Причини зростання цін на банани

Зазвичай саме в Україні найнижчі ціни на банани в регіоні, проте агресія Росії призвела до блокування портів, що різко накрутило ціни на місцевому ринку, тому що банан ввозиться тепер в Україну з портів інших країн.

"Можна відзначити дві головні причини зростання цін на банани в Східній Європі цього року. Перша — це кліматичні зміни, які негативно впливають на обсяги виробництва цих фруктів у країнах Центральної Америки. Як наслідок, попит на банани з Еквадору, який є основним постачальником банана в Україну та інші країни регіону, різко зріс, що призвело до зростання цін в Еквадорі. Друга причина — це порівняно високі ціни на яблука, що дає змогу роздрібній та оптовій торгівлі підвищувати й ціни на банани", – пояснив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Вартість бананів в Україні

В Україні гуртова ціна за 1 кілограм бананів сягнула майже 50 гривень за кілограм (1,26 долара) і перевищила торішній рекорд, який становив 48,62 гривні (1,23 долара) за кілограм.

Роздрібні ціни на банани в Україні коливаються від 67,20 гривень (1,7 долара) до 71,15 гривні (1,8 долара) за кілограм.

Як правило, у травні починається сезонне зниження рівня попиту на банани й цін на них на ринках Східної Європи. Однак цього сезону оптовики не впевнені, що воно буде відчутним з огляду на високий попит на банан з Еквадору.

Нагадаємо, в Україні знижуються ціни на картоплю. За даними аналітиків, середня вартість картоплі у 2,7 раза вища, ніж торік у квітні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 30.04.2024 20:51