Фото: Pixabay

Вчені створили пластик, який "поїдає" себе

У Сполучених Штатах Америки вчені розробили пластик, який самостійно перетравлюється. Такий винахід може допомогти боротися із забрудненням довкілля.

Як повідомляє BBC, вчені вигадали фантастичне розв'язання проблеми з перероблюванням пластику. Вони використали в новому матеріалі спори бактерій під назвою Bacillus subtilis, які поїдають пластик. У такий спосіб вони створили новий матеріал, який може саморуйнуватися. Цей різновид бактерій широко застосовується як харчова добавка і пробіотик, але їх потрібно генетично модифікувати, щоб вони могли витримувати дуже високі температури, адже спори та гранули пластику сплавляють в однорідну масу за високих температур. 

Пластик з використанням бактерій

На фото: пластикові гранули (ліворуч) та спори бактерій (праворуч). Джерело: BBC

Зазначається, що протягом усього терміну експлуатації виробу з нового матеріалу ці спори перебувають у сплячому стані, а повертаються до активної життєдіяльності лише тоді, коли піддаються впливу поживних речовин, які містяться у компості. 

"Винахід дозволяє сподіватися, що ми зможемо зменшити забруднення природи пластиком", — каже дослідник Хан Сол Кім із Каліфорнійського університету в Сан-Дієго.

Також відомо, що спори цих бактерій підвищують міцність пластику. Вчені наголошують, що станом натепер роботу над новим матеріалом проводять на лабораторному стенді, а в реальному житті можуть почати застосовувати вже за кілька років. 

"Новий матеріал є міцнішим, завдяки спорам бактерій, а отже, це продовжує термін експлуатації виробів з цього пластику. Коли такі викидатимуть на смітник, то вони вже не завдадуть шкоди довкіллю. Немає різниці, як ці речі буде утилізовано", — наголошує Джон Покорскі, який працював над проектом. 

Проте не всі згодні з ідеєю використання біорозкладних альтернатив замість звичайного пластику. Деякі вчені стверджують, що значно краще просто скоротити кількість використовуваного пластику.

Наприклад, директор Інституту революції пластику професор Стів Флетчер заявив, що найбільш ефективним способом боротьби із забрудненням навколишнього середовища пластиком стане узгодження глобального скорочення його виробництва.

Видання зазначає, що в Канаді нещодавно завершили передостанній раунд переговорів Організації Об'єднаних Націй щодо майбутнього договору про пластик, метою якого є домовленість про глобальну угоду про боротьбу із забрудненням пластиком.

Нагадаємо, раніше вчені Університетського коледжу Лондона встановили, що тварини частіше заражаються вірусами від людини, аніж люди від них. Як кажуть науковці, знання про те, як і чому віруси здатні еволюціонувати та переноситись на різних господарів, допоможе з'ясувати, як виникають нові віруси у людей та тварин.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 06.05.2024 05:26