Фото: Офіс президента

Вступ до ЄС, НАТО та Саміт миру: Зеленський поділився очікуваннями на наступні місяці

Україна активно готується до міжнародних заходів та перемовин, які мають відбутися вже найближчими місяцями. Зокрема, триває підготовка до Саміту миру у Швейцарії та переговорів із Євросоюзом щодо вступу України в блок.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський під час відеозвернення.

"Продовжуємо сьогодні й підготовчу активність. Наради щодо тих результатів, яких очікуємо від найближчих місяців і загалом року. НАТО: перспективи на рік та конкретно — наші цілком справедливі очікування від саміту у Вашингтоні. Євросоюз: підготовка до фактичного відкриття переговорів про вступ, якого очікуємо у червні, та подальша робота з ЄС", — розповів Зеленський.

Водночас, за словами гаранта, Україна активно готується і до глобального Саміту миру, який пройде у Швейцарії 15 та 16 червня. 

"Є вже конкретний розподіл по урядовцях та інших представниках нашої держави, які працюватимуть на тих географічних напрямках, звідки ще треба залучити лідерів. Зараз, цими днями, ми разом зі Швейцарією завершили направлення запрошень на Саміт. Конкретні дати Саміту — 15 та 16 червня. Це буде перший етап — фактично перший реальний шанс розпочати відновлення справедливого миру", — зауважив президент. 

На думку очільника держави, лише глобальна сила здатна примусити Росію до миру, і саме Україна намагається залучити якнайбільше учасників до Саміту у Швейцарії та відповідної комунікації.

"Маємо також розуміти й те, що Путін спробує і різними маніпуляціями, і силою ударів своїх терористів — спробує зірвати цю роботу, наші зусилля, спробує послабити українські позиції. Всі наші позиції — і на полі бою, і в дипломатії, і в інформаційній сфері — мають бути зараз однаково сильними. Щоб нам тиснути й наближати наші результати, окупанти мають втратити змогу тиснути й здобувати щось для себе. Тож наша сила, наші можливості, наша зброя, єдність із партнерами — усе це має працювати разом. І буде працювати", — додав Зеленський.

Нагадаємо, 2 травня президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача. Головні теми — ситуація на фронті, забезпечення військових зброєю, будівництво фортифікацій та виробництво дронів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.05.2024 20:50