Колаж TrueUA

Як українцям за кордоном поновити пенсію: детальна інструкція від ПФУ

Особи, які у період дії воєнного стану в Україні тимчасово проживають за кордоном та отримали тимчасовий захист або статус біженця, мають можливість подати документи на подовження (поновлення) та призначення пенсії.

У Головному управлінні Пенсійного фонду України в Донецькій області розповіли як це зробити.

Пенсіонери, які наразі проживають за кордоном та мають статус внутрішньо переміщеної особи, а також одержують пенсію в АТ "Ощадбанк", для подовження виплат (навіть якщо вони не призупинялися) мають проходити фізичну ідентифікацію кожні шість місяців.

Продовження пенсійних виплат за кордоном

Для продовження виплати пенсії необхідно пройти ідентифікацію наступним чином:

  • у закордонній дипломатичній установі України отримати документ про посвідчення факту, що фізична особа є живою;
  • направити документ разом із заявою (довільної форми) про проходження ідентифікації — через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua (з використанням засобів кваліфікованого електронного підпису) або рекомендованим поштовим відправленням до територіального органу ПФУ за місцем перебування на обліку.

Варто зазначити, що сканована копія документа про посвідчення факту, що фізична особа є живою, яка надсилається разом із заявою через вебпортал, має бути в кольоровому форматі, придатна для сприйняття її змісту. Вона повинна містити чітке зображення повного складу тексту документа та його реквізитів.

Поновлення пенсійних виплат за кордоном

Для поновлення пенсійних виплат особи, які тимчасово проживають за кордоном, можуть у період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох наступних місяців після місяця, у якому його буде припинено чи скасовано, надсилати заяву про поновлення пенсії та необхідні для цього документи засобами поштового зв’язку.

Форма заяви про поновлення пенсії наведена в першому додатку до порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1.

До заяви додаються:

  • копія документа (документів) про отримання тимчасового захисту або статусу біженця, реєстрацію їх місця тимчасового проживання (перебування) за кордоном (з перекладом);
  • оригінал документа про посвідчення факту, що фізична особа є живою (з перекладом);
  • копія паспорта громадянина України.

У ПФУ зазначили, що додані до заяви копії документів повинні бути засвідчені дипломатичним представництвом або консульською установою України або нотаріально. Днем звернення за поновленням пенсії вважається дата, що зазначена на поштовому штемпелі місця відправлення заяви..

Призначення пенсійних виплат за кордоном

Для призначення пенсії особам, які мають на неї право, можна подати відповідні документи через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua. Після авторизації в особистому кабінеті за допомогою КЕП (кваліфікованого електронного підпису) особою заповнюється форма заяви та додаються скановані копії документів:

  • паспорта; 
  • ідентифікаційного коду; 
  • документів про страховий стаж (трудова книжка, диплом про навчання на денній формі, військовий квиток та ін.); 
  • довідки про заробітну плату за 60 місяців підряд по 30 червня 2000 року (за бажанням);
  • реквізитів банківського рахунку (якщо обрано спосіб виплати через банк);
  • фотографії для пенсійного посвідчення (2,5х3);
  • свідоцтва про шлюб у разі зміни прізвища жінкою;
  • засвідчені копії документів про отримання тимчасового захисту або статусу біженця та реєстрацію їх місця тимчасового проживання/перебування за кордоном (з перекладом).

Нагадаємо, що в Україні можна подати заявку на оформлення пенсії, не виходячи з дому. Для цього потрібно мати кваліфікований електронний підпис (КЕП) та скан-копії документів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 07.05.2024 17:29