Фото: Pexels

Яке церковне свято 10 травня: кого сьогодні вшановують віряни

У п'ятницю, 10 травня, за новим церковним календарем віряни вшановують апостола Симона Зилота. Він був одним із учнів Ісуса Христа.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про життя святого

Святий апостол Симон Зилот народився в Кані Галілейській. Він був одним зі зведених братів Господа Ісуса Христа по батькові Йосипу Обручнику. Його ім'я декілька разів згадується в Новому Завіті. Перше чудо, яке створив  Спаситель, — перетворення води в вино, відбулося в будинку Симона.

Так, під час бенкету для гостей не вистачило вина. Тоді Господь, на прохання Діви Марії, перетворив воду на напій. Вражений дивом, Симон всім серцем і душею повірив у Господа Ісуса як обіцяного Месію і, все залишивши, пішов за ним, ставши одним з його 12-и учнів. 

Симон отримав ім'я "Зилота", тобто "ревнитель".  Згодом святий апостол Симон проповідував вчення Христове в Юдеї, Єгипті, Лівії  і навіть в Мавританії (крайній захід  африканського континенту). Це ті країни, про які згадують як православні, так і католики. Свій апостольський шлях він закінчив мученицькою смертю за Христа.     

Апостол Симон Зилота

Апостол Симон Зилота. Джерело: pravlife.org

Що не варто робити у цей день

  • Цього дня не можна чіпати землю — не буде урожаю.
  • Не можна ховати гроші.
  • Не можна, щоб гаманець був порожнім.
  • У цей день не варто ображатися на рідних та краще уникати сварок.

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря не є обов'язковим для всіх, тобто примусово його нікому не нав'язують. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми публікували усі церковні свята, які припадають на травень 2024 року. Так, в третій весняний місяць українці будуть святкувати велике церковне свято — Воскресіння Христове.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 10.05.2024 10:33