Фото ілюстративне. Джерело: mil.in.ua

Яку хімічну зброю РФ застосовує в Україні: заява Держдепу

Армія Російської Федерації порушує міжнародну заборону використання хімічної зброї в Україні. Окупанти застосовують проти українських військових хлорпікрин — задушливу та сльозогінну речовину.

Про це заявив Держдепартамент США. Як стверджує федеральний орган, на хлорпікрин діє заборона Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХВ).

Хлорпікрин, який вперше застосований Німеччиною під час Першої світової війни, є рідиною, пари якої вражають шкіру та слизові оболонки, а у великих концентраціях викликають неконтрольовані конвульсії м'язів діафрагми.

Такі хімікати російська армія використовує досить часто на полі бою і це, ймовірно, пов'язано з бажанням "вибити українські сили з укріплених позицій та досягти тактичних успіхів на полі бою", наголошується у заяві Держдепартаменту.

США на противагу цим діям запровадили санкції проти трьох держструктур РФ, які, за даними американців, пов'язані з програмами виробництва хімічної та біологічної зброї. Це, за даними Держдепартаменту, війська радіаційного, хімічного та біологічного захисту (РХБЗ) міноборони РФ, ФГУП "Науково-дослідний інститут прикладної акустики" (НДІПА) та 48-й Центральний науково-дослідний інститут міноборони.

Також під санкціями опинилися чотири компанії, які, за даними США, залучені до хімічного військового виробництва: московське НВО "Транском", ТОВ "Системи біологічного синтезу", ТОВ "ЛабСервіс", ТОВ "Технологічні системи та сервіс".

Що відомо про хімічну зброю

Хімічна зброя — вид зброї масового ураження, дія якої заснована на токсичних властивостях хімічних речовин. Визначальними складовими хімічної зброї, є так звані бойові отруйні речовини, носії хімікатів (найчастіше — хімічні снаряди), а також відповідні прилади й пристрої керування, які використовуються для доправлення хімічної зброї до цілі.

Різновидом хімічних боєприпасів є бінарні пристрої, які споряджаються двома нетоксичними або малотоксичними речовинами — напівпродуктами для отримання цільової отруйної речовини. У боєприпасі ці речовини відокремлені одна від одної і змішуються для отримання токсичного агента вже під час доправлення боєприпасу до цілі.

Нагадаємо, за даними військових, найчастіше армія РФ використовує гранати, такі як К-51, РГР, які скидає з безпілотників. Проте, застосовуються і саморобні вибухові пристрої, споряджені речовинами подразнювальної дії, а також здійснюються артилерійські обстріли снарядами із вмістом хімічно небезпечних речовин.

Також на початку березня російські терористи за одну добу дев'ять разів скинули хімічну зброю на позиції українських воїнів. Майже всі випадки були зафіксовані у Запорізькій області.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.05.2024 10:27
Фото ілюстративне. Джерело: mil.in.ua