Фото: Telegram-канал Володимира Зеленського

Зеленський особисто запросив кожного лідера на Саміт миру: про що говорив з Орбаном

У рамках міжнародних комунікацій президент Володимир Зеленський 8 травня особисто запросив кожного лідера на перший Саміт миру. Український лідер, зокрема обговорив деталі співпраці заради безпеки народів і всієї Європи.

Відповідне повідомлення з'явилось у Telegram-каналі глави держави.

Зеленський, посеред іншого, розповів лідерам держав про сьогоднішню чергову російську ракетну атаку по Україні.

"З прем'єр-міністркою Данії Метте Фредеріксен обговорили підсилення української ППО та рішення, які допомогли б прискорити передання Україні літаків F-16", — написав український лідер.

За словами Зеленського, з канцлером Німеччини Олафом Шольцом обговорили продовження оборонної співпраці та підготовку до Конференції з відновлення України.

"Дякую Німеччині за її значний внесок в обороноздатність України та силу нашої ППО", — наголосив президент України.

Володимир Зеленський заявив, що цінує активну роботу Нідерландів і прем’єр-міністра Марка Рютте із пошуку додаткових систем ППО та додаткову військову допомогу для нашої держави.

"Предметно поговорили з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном: двосторонні питання, розвиток співпраці, європейська інтеграція України. Нам важлива позиція Угорщини, коли йдеться про наближення миру та спільну регіональну безпеку", — зазначив український президент.

Зеленський також висловив подяку генсеку Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич за відкриття офісу Реєстру збитків у Києві. 

"Цінуємо кроки Комітету міністрів Ради Європи до створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії", — резюмував український лідер.

Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня у швейцарському Бюргенштоку. На нього Швейцарія запросила понад 160 країн і міжнародних організацій, але не Росію.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що на Глобальному саміті миру Україна планує зосередитись на трьох головних питаннях. Ця представницька зустріч відбудеться вже 15-16 червня.

Нагадаємо, що 16 січня президенти України та Польщі Володимир Зеленський і Анджей Дуда зустрілися в кулуарах Всесвітнього економічного форуму в Давосі. Вони відвідали виставку про воєнні злочини Росії, яку відкрили в Українському домі.

Своєю чергою Китай ініціює міжнародну мирну конференцію щодо війни між Російською Федерацією та Україною, в якій сторони повинні брати участь "на рівних". На ній повинно розглядатись справедливе обговорення всіх мирних планів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.05.2024 19:12