Patriot, Bradley і нові дрони: Зеленський розповів про потужну допомогу від Німеччини й США

06 СІЧНЯ 2023 23:16

Владі вдалося вивести силу України й оборонну взаємодію з партнерами на новий рівень. Завдяки цьому в українських воїнів буде ще більше зброї, техніки, снарядів, оборонних систем. Така допомога зробить захисників значно підготовленішими до будь-яких ескалаційних планів Росії й тих ударів, яких держава-терорист завдає, не розрізняючи, чи свято, чи будні.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський у відеозверненні 6 січня, передає TrueUA.

"Сьогодні оголошено про новий – і дуже потужний! – пакет американської оборонної підтримки для нашої держави. Вперше ми отримаємо броньовані машини Bradley – це саме те, що треба. Нові гармати й снаряди, зокрема високоточні. Нові ракети. Нові дрони. Це вчасно та сильно. Загальний обсяг цього пакету підтримки від США – майже 3 мільярди доларів", – зазначив очільник держави.

Також Зеленський наголосив, що Україна очікує на допомогу від Німеччини. Він подякував канцлеру Олафу Шольцу за рішення надати Україні систему ППО Patriot.

"Разом із блискучими німецькими IRIS-T Patriot зроблять українське та європейське небо відчутно безпечнішим", – зауважив Зеленський.

Президент додав, що 6 січня обговорив із Шольцом інші аспекти оборонної взаємодії України й Німеччини, зокрема 40 Marder та інші речі, які необхідні, щоб зупинити російську агресію. Зеленський підбив підсумки плідних переговорів з партнерами й додав, що Україна матиме більше ППО, більше бронетехніки, вперше – західні танки, більше гармат і снарядів, більше енергетичних і політичних можливостей.

"А це все означає більше захисту для українців і для всіх європейців від будь-яких проявів російського терору. Рашизм має програти у цій війні – в усьому й усюди. На землі, в небі, на морі, в енергетиці, в економіці, в політиці та зрештою – на лаві підсудних у міжнародному трибуналі за цю агресію проти України. Щодня ми разом із партнерами наближаємо цей вирок для терористів. Щодня мир стає ближчим", – сказав він.

Рекордний пакет допомоги від США

Ввечері 6 січня Білий дім повідомив про виділення Україні чергового пакета оборонної допомоги на 3 мільярди доларів. До нього увійдуть: 

  • додаткові ракетні системи HIMARS;
  • бронемашини HUMVEE;
  • бронемашини з посиленим протимінним захистом MRAP;
  • зенітні ракети Sea Sparrow;
  • легкі танки M2 Bradley.

Відомо, що 225 мільйонів доларів з цього пакета призначені для модернізації ЗСУ та розвитку військових можливостей на тривалий термін.

Нагадаємо, 21 грудня 2022 року, під час візиту президента України Володимира Зеленського до США, Білий дім оголосив, що надасть Україні потужний пакет військової допомоги на 1,85 мільярда доларів. Відомо, що в цю суму входить одна батарея Patriot, яка містить чотири пускові установки та все необхідне обладнання до них. У Пентагоні заявили, що українські військові вчитимуться керувати Patriot декілька місяців.

5 січня цього року стало відомо, що Німеччина приєднається до США у постачанні Україні комплексів Patriot. Обидві країни планують тренувати українських військових на відповідних системах.

Підписуйтесь на наш Telegram

Війна, 06.01.2023 23:16