Джерело: АрміяInform

6 грудня — День Збройних сил України: історія свята, привітання Зеленського, Залужного та командувачів

У середу, 6 грудня, українці відзначають професійне свято наших захисників — День збройних сил України. Саме вони стоять на захисті Батьківщини, протистоячи навалі російських агресорів.

Українські військові довели на полі бою, що здатні давати гідну відсіч рашистам, попри їхню перевагу в живій силі та кількості техніки.

Сьогодні зі святом українських воїнів привітав президент України Володимир Зеленський.

"Хоробрість, відвага, самопожертва наших воїнів — героїв різного віку, із різних регіонів України — дає нашій державі змогу стояти, битися, відповідати ворогу й досягати успіху в боях, у захисті українців. Пам’ятаємо про це й дякуємо всім захисникам і захисницям України!" — наголосив він.

"Дякую всім, хто робить свою важку роботу. Схиляю голову перед вашим подвигом! Перед кожним солдатом, сержантом і офіцером. Особливо перед тими, хто сьогодні у вогні боїв та під обстрілами, у холодних замерзлих окопах та руїнах міцно тримає оборону та нищить підступного ворога", — зазначив у привітанні головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

Він додав, що гордий за кожного, хто зараз перебуває в лавах Збройних сил України.

"Україна не здається — завдяки вам. І завдяки вам я знову і знову переконуюсь — як би важко нам не було, але точно не буде соромно!" — підсумував Залужний.

"Це свято, по суті, стало всенародним, адже триває нещадна війна з російським агресором за існування української нації. Дякую кожному, від чиєї майстерності, хоробрості, міцності духу і сталевої волі залежить подальша доля нашої країни, наших сімей, майбутнє наших дітей", — зауважив у привітанні командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв.

"Для мене честь бути частиною згуртованої команди, якою є Збройні сили. Дякую кожному з вас. Вірю, що спільними зусиллями ми обов’язково переможемо. Згадаймо наших побратимів, які віддали своє життя за Україну. У пошані та скорботі схиляю голову перед світлою пам’яттю загиблих воїнів. Слава Україні, слава її Збройним силам!" — долучився до привітань начальник Генерального штабу Збройних сил України Сергій Шаптала.

Історія ЗСУ

Початок Збройним силам України поклала постанова парламенту "Про військові формування в Україні" від 24 серпня 1991 року. Цей документ регламентував утворення Міністерства оборони України. Водночас уряду доручили розпочати створення ЗСУ.

Важливою датою стало 6 грудня 1991 року. Того дня Верховна Рада ухвалила закони «Про оборону України» та «Про Збройні сили України». Народні депутати затвердили текст військової присяги. А зі січня 1992 року розпочався процес приведення дислокованих на території України військ до добровільної присяги на вірність українському народові.

Під юрисдикцію нашої держави тоді перейшли 14 мотострілецьких, чотири танкові, три артилерійські дивізії та вісім артилерійських бригад (налічували 9,2 тисячі танків і 11,3 тисячі бойових машин), бригада спецпризначення, дев’ять бригад протиповітряної оборони, сім полків бойових вертольотів, чотири повітряні армії (близько 1,5 тисячі бойових літаків) і окрема армія ППО.

Сучасна зброя ЗСУ

Повномасштабне вторгнення Росії прискорило перехід Збройних сил України на сучасну західну зброю. Союзники надали десятки видів озброєння та військової техніки, зокрема:

  • протитанкові керовані ракетні комплекси Javelin та переносні ЗРК Stinger;
  • 155-міліметрові гаубиці M777, реактивні артилерійські системи HIMARS, самохідні гаубиці Krab, CAESAR, PzH 2000, Zuzana;
  • американські танки M1 Abrams, британські Challenger 2, німецькі Leopard;
  • бойові броньовані машини Stryker, бойові машини піхоти Bradley та Marder, бронеавтомобілі Bushmaster;
  • системи протиповітряної оборони Patriot, NASAMS, IRIS-T, SAMP-T;
  • далекобійні ракети Storm Shadow/SCALP та ATACMS (із касетною бойовою частиною).

Україна очікує на передання багатофункціональних винищувачів F-16: українські пілоти вже освоюють ці літаки в країнах, які є нашими союзниками. Паралельно Україна розвиває власний оборонно-промисловий комплекс, щоби забезпечити ЗСУ необхідним озброєнням.

Наша держава вже розпочала виробляти шість самохідних артилерійських установок "Богдана" на місяць, готує модифікацію протикорабельної крилатої ракети "Нептун", яка потопила російський крейсер "Москва", проводить модернізацію зенітно-ракетних комплексів "Бук" і С-300; виготовляє боєприпаси натовського калібру; нарощує виробництво дронів і засобів радіоелектронної боротьби. Крім того, Україна створює перший у світі флот морських дронів, які успішно вразили низку військових кораблів Росії.

Започатковано Альянс оборонних індустрій для локалізації виробництва озброєння та військової техніки в Україні. Відомо про наміри німецького концерну Rheinmetall запустити виробництво бронетехніки в нашій країні вже 2024 року.

За даними Київського міжнародного інституту соціології, станом на жовтень цього року 94% українців довіряли ЗСУ. Це найвищий показник серед усіх інституцій. Опитування Центру Разумкова показало схожий результат: серед державних і суспільних інститутів українці найчастіше висловлювали довіру саме Збройним силам України (93% опитаних).

Українська армія зіткнулася з війною таких масштабів, яку європейський континент не переживав із часів Другої світової. Однак такі серйозні виклики лише зміцнили наших військових, які залишаються надійним щитом для усіх українців у тилу.

Нагадаємо, що за минулу добу, за інформацією Генштабу ЗСУ, українські військові перетворили на брухт 13 ворожих танків і 40 бронемашин. Від початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія вже втратила понад 335 своїх військових. За минулу добу додалося 1 270.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 06.12.2023 10:10